Την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Επεσήμανε ότι με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδίαζε να απαλλάξει την εισφορά από ΦΠΑ, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

«You’ll never walk alone», είχε υποσχεθεί ο Σολτς στους Γερμανούς ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Με την προσφιλή του πλέον φράση «You’ll never walk alone» (Δεν θα βαδίσεις ποτέ μόνος) από το μιούζικαλ Carousel και τον ύμνο της Λίβερπουλ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε επιχειρήσει κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης θερινής συνέντευξης Τύπου, πριν από μερικές ημέρες, να καθησυχάσει τους πολίτες ενόψει των προκλήσεων του ερχόμενου χειμώνα, υποσχόμενος ότι οι πιο αδύναμοι θα στηριχθούν επαρκώς.

Είχε εκφράσει μάλιστα, την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, διότι «οι πολίτες είναι έξυπνοι», ενώ σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής Cum-Ex, περιορίστηκε να δηλώσει -επανειλημμένα- ότι δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής παρέμβασης τους ιδίου.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνέντευξης, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι θα τελειώσει μόνο με απόφαση του Κιέβου, αποκλείοντας εκ νέου μια υπαγορευμένη από τη Μόσχα ειρήνη και περιγράφοντας την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας ως έργο που θα πρέπει να αναλάβει η διεθνής κοινότητα και θα είναι μεγαλύτερο από το Σχέδιο Μάρσαλ.