Δεν δουλεύουν όπως πρέπει και όπως περίμεναν όλοι, τα προθεσμιακά πράσινα ενεργειακά συμβόλαια στη βιομηχανία, οπότε ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης τα αλλάζει όλα όσα άφησε παρακαταθήκη ο προκάτοχός του Κώστας Σκρέκας.

Ήδη ανασύρθηκαν τα σχέδια για επιδότηση μπαταριών και η αλλαγή στη σειρά προτεραιότητας των έργων ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ.

«Το μεγάλο πρόβλημα που άφησε ο Σκρέκας φεύγοντας και προσπαθεί να λύσει ο Σκυλακάκης, είναι το πως θα καταφέρει να συνδυάσει την αύξηση των περιορισμών έγχυσης στα έργα ΑΠΕ που θα λάβουν εφεξής όρους σύνδεσης, με την ανάγκη να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές στις οποίες κλείνονται τα PPAs της βιομηχανίας με τους παραγωγούς ΑΠΕ» μας λέει υπηρεσιακός παράγων του ΥΠΕΝ.

PPAs (Power purchase agreement) κατατάσσεται πλέον η σύμπραξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE.

Το PPA θυμίζουμε είναι διμερής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μεταξύ Πωλητή ενέργειας (που μπορεί να είναι παραγωγός, μπορεί και όχι) και Αγοραστή ενέργειας που μπορεί να είναι μια επιχείρηση, ένας οργανισμός ή ακόμη μια ομάδα επιχειρήσεων και υπό προϋποθέσεις ένα σύνολο νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα η συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι μακροπρόθεσμη σύμβαση μεταξύ ενός παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και ενός πελάτη, συνήθως κοινής ωφελείας.

«Επίθεση» των παρόχων ρεύματος σε Σκρέκα: Σταματήστε τώρα τον «ενεργειακό τουρισμό»!

Η είσοδος στο σύστημα και οι περιορισμοί

Ο περιορισμός εισόδου στο σύστημα για τα φωτοβολταϊκά είναι καθορισμένος στο 72%, ή αντίστροφα ο «κόφτης» είναι στο 28%.

Για την καλύτερη αξιοποίηση του «χώρου» που θα απελευθερωθεί, τα συγκεκριμένα ποσοστά πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω, στα επίπεδα που θα γνωμοδοτήσει η Ομάδα Διοίκησης Έργου.

Μία προκαταρκτική εκτίμηση τοποθετεί το στατικό πλαφόν για τα φωτοβολταϊκά στο 55-60% και επομένως τον «κόφτη» στο 40-45%.

Οι αυξημένοι ωστόσο περιορισμοί εισόδου ανατρέπουν το σκηνικό για τα «πράσινα» PPAs που έχουν ήδη συναφθεί, όπως τις διμερείς συμβάσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη Viohalco όπως και την ΤΙΤΑΝ.

Έτσι, καθώς θα τροποποιήσουν την παραγωγή του εμπλεκόμενου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών, αλλάζουν τα δεδομένα πάνω στα οποία συμφωνήθηκε η τιμή αγοραπωλησίας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μπαταρίες: Δεκάδες προσφορές στο δεύτερο διαγωνισμό αλλά σαφώς μικρότερη η συμμετοχή

Σχέδιο ΥΠΕΝ για επιδότηση μπαταριών αποθήκευσης

Ο Σκυλακάκης εκτιμά πως πρέπει να επιδοτήσει την προσθήκη μπαταριών behind the meter στα έργα.

Με αυτό τον τρόπο, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών θα ξεπερνά το πλαφόν, αυτή θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των βιομηχανιών σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η επιδότηση χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν, αφού πρόκειται για κρατική ενίσχυση.

Επομένως, αν τελικά προκριθεί η συγκεκριμένη φόρμουλα από το ΥΠΕΝ, θα πρέπει το σχήμα επιδότησης να υποβληθεί στις Βρυξέλλες, για να λάβει το «πράσινο φως».

Το θέμα των PPAs της βιομηχανίας απασχολεί έντονα το ΥΠΕΝ, με δεδομένο καταρχάς ότι αφορά σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγικής βάσης, με σημαντική συνεισφορά στο εγχώριο ΑΕΠ και την απασχόληση.

Η μεγαλύτερη επίπτωση που αναμένεται να έχει το ανθρακικό αποτύπωμα στο λειτουργικό κόστος των ενεργοβόρων καταναλωτών (με την προδιαγεγραμμένη άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων), αλλά και ο ρόλος που παίζει το «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων τους στο να διατηρήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους, καθιστά όρο επιβίωσης την κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών τους σε ρεύμα, μέσω παραγωγής από ΑΠΕ.

Η κόντρα Δαγούμα (ΡΑΑΕΥ) με Μάνο (ΔΕΔΔΗΕ) και διαιτητή Σκυλακάκη δεν έληξε!

ΕΒΙΚΕΝ: Λάθος του Σκυλακάκη η επιδότηση μπαταρίας – Να επιδοτούνται απευθείας οι βιομηχανίες

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας δια του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντος σχολίασαν ως εξής:

Οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ΡΡΑs, λαμβάνοντας υπόψη τον ήδη “κανιβαλισμό” των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς από τα φωτοβολταϊκά που παρατηρούμε κάθε ημέρα, δημιουργούν τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο για τα δεκαετή ΡΡΑs με παραγωγούς φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα για αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί, όταν μάλιστα τα εν λόγω φωτοβολταϊκά πάρκα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μετά το 2026-2027, καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αδειοδότηση περίπου τα 2 έτη. Η επιβολή μπαταρίας δεν λύνει αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα και θα επιφέρει τελικά αύξηση του κόστους για τις βιομηχανίες, παρά την υποσχόμενη μερική “νόμιμη” επιδότηση. Ίσως λύνει το πρόβλημα στους παραγωγούς-επενδυτές, σίγουρα όχι των βιομηχανιών. Η λύση για τις βιομηχανίες είναι μία, η έγκριση μηχανισμού που να επιδοτεί για τα ΡΡΑs της βιομηχανίας το shaping cost, ήτοι την μετατροπή του προφίλ λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου στο προφίλ λειτουργίας κάθε βιομηχανίας. Δεν θεωρούμε ότι περισσεύουν χρήματα για επιδότηση μπαταριών για ΡΡΑs όταν δεν φτάνουν για την Αντιστάθμιση του κόστους CO2 για τις βιομηχανίες.

Η αλλαγή σειράς προτεραιότητας απο τον ΑΔΜΗΕ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί επίσης στο ΥΠΕΝ το κατά πόσον ο ηλεκτρικός χώρος που θα απελευθερωθεί με την προσθήκη μπαταριών σε ώριμα έργα ή και με την υπερδέσμευση δυναμικότητας από λιμνάζοντα έργα, θα είναι αρκετός ώστε να δοθούν όροι σύνδεσης έως την απαιτούμενη «περίμετρο» της Ομάδας Β – όπου έχουν καταταγεί κατά κύριο λόγο τα έργα για «πράσινα» PPAs.

Με τα δεδομένα της σημερινής Υπουργικής για τις προτεραιότητες, μέρος του «χώρου» που θα προκύψει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί καταρχάς για να λάβουν όρους σύνδεσης έργα από τις υποομάδες της Ομάδας Α που ακόμη βρίσκονται στην αναμονή.

Επίσης, όταν ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώσει την Ομάδα Α, θα πρέπει να διεκπεραιώνει εναλλάξ αιτήσεις από την Ομάδα Β με αυτές της Ομάδας Γ.

«Είναι δύσκολο η δυναμικότητα που θα απελευθερωθεί να καλύψει το χαρτοφυλάκιο για πράσινα PPAs. Ως συνέπεια, το υπουργείο έχει αναγκαστεί να ξαναφέρει στο τραπέζι των αποφάσεων το ενδεχόμενο να τροποποιήσει την υπουργική με τις σειρές προτεραιότητας, ώστε το συγκεκριμένο portfolio να βρεθεί στις πρώτες θέσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, «παραγκωνίζοντας» όσες υποομάδες της Ομάδας Α απομένουν, αλλά και αίροντας την εναλλάξ εξέταση αιτήσεων από τις Ομάδες Β και Γ.» λένε στο ΥΠΕΝ

Όμως η αλλαγή στη σειρά προεραιότητας των έργων ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ θα έλυνε μεν το ένα πρόβλημα, αλλά από την άλλη θα δημιουργούσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις (αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει πολλές φορές διαβεβαιώσει ότι οι προτεραιότητες θα μείνουν ως έχουν), οι επιτελείς της οδού Μεσογείων φέρονται να το ξανασκέφτονται.

Η Grupo Ecoener επενδύει στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ για έργα ΑΠΕ

Υπόδειγμα τα PPA’s ΔΕΗ και RWE στο Αμύνταιο

Όπως είναι γνωστό, η γερμανική RWE και η ΔΕΗ έχουν προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία, από την οποία προέκυψε η Μέτων Ενεργειακή, στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables (51%) και η ΔΕH Ανανεώσιμες (49%).

Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ έλαβε τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού έργου, του τελευταίου από το χαρτοφυλάκιο των 940 MW. Το νέο αυτό, λοιπόν, φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕH Αμύνταιο» (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2025.

Τα υπόλοιπα οκτώ φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας, που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή και έχουν συνολική ισχύ 490 MW αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός του έτους.

Υπό κατασκευή είναι το χαρτοφυλάκιο των 9 φωτοβολταϊκών έργων που θα έχει συνολική ισχύ 940MW, στο πρώην λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μέτων έχει υπογράψει ήδη PPAs (μακροχρόνια σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) με τη Sofidel που θεωρούνται υπόδειγμα.

Η συμφωνία δεκαετούς διάρκειας, η οποία υπογράφηκε το Μάιο του 2023, αφορά την προμήθεια 21GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο για το εργοστάσιο της ιταλικής εταιρείας στην Κατερίνη. Έτσι, η εταιρεία εκτιμά πως θα εξοικονομήσει 12.500 τόνους CO2 ανά έτος.

Η ΗΡΩΝ υπέγραψε μακροχρόνιες Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την κοινοπραξία Μέτων Ενεργειακή. Η συμφωνία καλύπτει διάρκεια 10 και 12 ετών και αφορά σε ετήσια ποσότητα 192 GWh.

Η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της κοινοπραξίας θα προμηθεύει με ενέργεια την RWE, αλλά και τη ΔΕH.

Υπάρχουν δύο ανακοινώσεις, μια από το Δ.Σ. της εταιρείας «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Εννέα Μ.Α.Ε.» (θυγατρική εταιρεία της ΔΕH.ΑΝ) για δεκαετή σύμβαση με τη RWE με σκοπό την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμή 52 ευρώ/MWh και μια της «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Τέσσερα Μ.Α.Ε.» με τη ΔΕΗ.

Η τελευταία σύμβαση διάρκειας δεκαπέντε ετών προβλέπει τιμή που θα κυμαίνεται από 47-55 ευρώ/MWh, αναλόγως του έτους και άλλων παραμέτρων. Υπενθυμίζεται, πως πριν από τρία χρόνια μεταβιβάστηκαν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 9 βεβαιώσεις παραγωγού σε ισάριθμες θυγατρικές για τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 940 MW.

Διαβάστε ακόμη: