Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως, ότι ο Ιβάν Σαββίδης κατάφερε τελικά να λύσει το ταμειακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, μεταφέροντας κεφάλαια από το εξωτερικό, με την παροχή υπηρεσιών από εγχώριο συστημικό πιστωτικό ίδρυμα, που «έκανε τη δουλειά» – παρεμπιπτόντως στα όρια της παρανομίας βάσει των συνθηκών στο Ουκρανικό ζήτημα- κοινώς το «σύννομο» νταραβέρι- ρουσφέτι, που βγάζει έστω προσωρινά τον Ρωσοπόντιο επιχειρηματία (που βρίσκεται εν μέσω διασταυρωμένων αμερικανικών και ρωσικών πυρών) από το αδιέξοδο! Τώρα πώς έγινε η μεταφορά και ποια τράπεζα μεσολάβησε, είναι ζήτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

25 νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι

Για να αντιληφθείτε πόσο κοντά είναι οι εκλογές, σας ενημερώνω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα περάσουν από τη Βουλή 25 νομοσχέδια.

Όπως αντιλαμβάνεστε το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες πριν αποφασίσει να στήσει κάλπες.

Τα «συρταράτα» πορίσματα της Αρχής για το ξέπλυμα, που αφορούν κάποιους στοιχηματζήδες…

Τα πορίσματα που εκδίδει η Αρχή για το Ξέπλυμα και άλλες υπηρεσίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά στις ταχύτατες διαδικασίες ειδικά όταν πρόκειται για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, όπως στην περίπτωση της διαθήκης του Γ. Τράγκα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα λεγόμενα «συρταράτα» πορίσματα.

Αυτά αφορούν κυρίως κάποιους στοιχηματατζίδες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν ασυλία από το σύστημα.

Μάλιστα ο έλεγχος σε έναν από αυτούς έχει κολλήσει, γιατί το πρόσχημα που προβάλουν οι αρμόδιοι εδώ και χρόνια είναι ο μεγάλος όγκος τραπεζικών λογαριασμών που πρέπει να ελεγχθούν.

Η καραμπινάτη πώληση 2 εκατ. μετοχών από τον Σάκη, πρώην μεγαλομέτοχο του Ελλάκτωρα, 2 μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης, που έχει «θαφτεί» στα συρτάρια των αρμοδίων αρχών!

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και επειδή παρακολουθώ με απορία και σκεπτικισμό τα όσα παράδοξα συμβαίνουν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, διερωτώμαι – και θα ήθελα ειλικρινά την απάντηση και τη θέση της κυρίας Λαζαράκου, κατά τα άλλα εύθικτης που … «τρελαίνεται» και …αποσυντονίζεται μόλις γράφεται η οποιαδήποτε κριτική για πράξεις και παραλείψεις της, όσον αφορά την πώληση μετοχών του πρώην μεγαλομετόχου του Ελλάκτωρα κ. Σάκη Καλλιτσάντση τον Δεκέμβριο του 2020, δύο μόλις ημέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου!

Τι ενέργειες έχει κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση που θεωρείται και είναι καραμπινάτη;

Ποιος την έχει θάψει στα συρτάρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και γιατί;

Μήπως η πρόεδρος της ΕΚ λειτουργεί εν προκειμένω με δύο μέτρα και δύο σταθμά; «Τρέχει» και «παραπέμπει» με δικαίωμα ακρόασης την υπόθεση των Ολλανδών και ταυτοχρόνως «αποσιωπεί» την κραυγαλέα και αυταπόδεικτη υπόθεση του Σάκη Καλλιτσάντση!

Αληθεύει ότι υπήρξαν παρεμβάσεις άνωθεν, για να θαφτεί η υπόθεση;

Και αν ναι, τι ρόλο έχει παίξει προς αυτή την κατεύθυνση συγκεκριμένος δικηγόρος, φίλος και συνεργάτης επί χρόνια του Σάκη, με στενή συγγενική σχέση με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης;

Αυτά προς το παρόν…

Όχι μόνο πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια, ήθελαν και bonus οι τραπεζίτες!!!

*** Όχι τίποτα άλλο, αλλά ήθελαν και μπόνους από φέτος, επειδή πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται και χρυσοφόρα ακίνητα, πολλαπλάσιας αξίας, ακόμα και από τα αρχικά δάνεια, πόσο μάλλον από την τιμή-πρόκληση που τα αγόρασαν οι μεγάλοι servicers. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε τι κεφάλαια χρωστάνε οι συστημικές μας τράπεζες στη Φρανγκφούρτη, από αυτά που πήραν ως ρευστότητα από το σύστημα TLTROs (Targeted Longer Term Refinancing Operations). Άντλησαν πάνω από 50 δισ., που θα πρέπει να επιστρέψουν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2024. Αναλυτικά τώρα, η Πειραιώς έχει πάρει 14,5 δισ., η Alpha Bank έχει αντλήσει 13 δισ., η Eurobank 11,7 δισ.και η Εθνική 11,6 δισ. Θυμίζω ότι όλα αυτά τα ποσά έχουν δοθεί με αρνητικά επιτόκια! Μάγκες με δανεικά, δηλαδή, που πρέπει το Δημόσιο και οι ιδιώτες μέτοχοι κάθε κατηγορίας και εθνικότητας, να τους… επιβραβεύσουν για την “επιτυχία”, με έξτρα μπόνους!

*** Δεν ξέρω αν ο Πατέλης έχει και…κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά πολύ σωστά έπραξε και ματαίωσε τα σχέδια των τραπεζιτών για μπόνους από το 2022 και τους πήγε ένα χρόνο πιο πίσω. Τώρα, μέχρι του χρόνου καλά να είμαστε και θα δούμε πως θα είναι η οικονομία γενικότερα, ποια κυβέρνηση θα έχουμε και σε τι κατάσταση θα είναι οι τράπεζες, καθώς δεν είναι όλα (καθόλου) ρόδινα με τα κόκκινα δάνεια. Αλλά, είπαμε και στην αρχή, τα…καλύτερα (μακάρι να ήταν) έρχονται…

Προβλέψεις ειδικών, εκτός τόπου και χρόνου …

*** Απορώ με κάποιους αναλυτές, ξένους και εγχώριους, ειδικά κάποιους “φωστήρες”, που επαίρονται μέρα-νύχτα σε παρέες και σε κάποιες ιστοσελίδες, για το… εύστοχο των προβλέψεών τους. Μου θυμίζουν εκείνους τους επίσημους (ακόμα και υπουργούς, διάφορους κυβερνητικούς ή τραπεζίτες) και κάποιους άνευ…χαρτοφυλακίου (για να μην πω καμιά κακία) αναλυτές, που έβλεπαν τον Γενικό Δείκτη στις… 7.000 μονάδες και πήραν κόσμο και κοσμάκη στο λαιμό τους στη μεγάλη αφαίμαξη του Χρηματιστηρίου το 1999-2000. Καλά, δεν βλέπουν, δε διαβάζουν, δεν παίρνουν χαμπάρι όσα λένε οι διεθνείς οργανισμοί για αυτό που έρχεται; Μόλις χθες η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε θεαματικά την πρόβλεψή της για το παγκόσμιο ΑΕΠ του 2022 σε 2,9% από 4,1% που προέβλεπε στην αρχή του τρέχοντος έτους και προ του πολέμου φυσικά.

Τα έργα ύψους 4 δις. που έρχονται και οι συμμαχίες που έγιναν ή κυοφορούνται!

*** Ομολογώ ότι το παρέλειψα, αλλά όχι εσκεμμένα. Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, στο Συνέδριο των κατασκευαστών, πέραν των όσων ανέφερε για τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης του κλάδου, λόγω της απογείωσης των υλικών, ανήγγειλε και τη δημοπράτηση έργων έως 4 δισ. μέχρι αρχές 2023. Το κατασκευαστικό κόστος έχει εκτιναχθεί ήδη κατά μέσο όρο 50%, αλλά κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει το τρένο των αυξήσεων.

*** Λόγω της κατάστασης αυτής, αλλά και της ανάγκης κεφαλαιακής ενίσχυσης, είναι απολύτως απαραίτητες οι αυξήσεις που έχουν δρομολογηθεί, καθώς και οι στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες που έγιναν ή κυοφορούνται, καθώς ο περιορισμός του κόστους μέσα από συνέργειες είναι το ζητούμενο.

Εκλογές και πρώτη κατοικία

*** Εκλογές έρχονται και το θέμα της πρώτης κατοικίας θα παιχτεί και πάλι, σε μία ακόμα παράσταση, καθώς δεν πρόκειται ούτε αυτή ούτε καμία μελλοντική κυβέρνηση να δώσει λύση στο ακανθώδες αυτό θέμα, χωρίς να σπάσει ή αυγά ή… τα μούτρα της, με το συμπάθειο. Και κυρίως να πάρει πάνω της τις αμαρτίες των τραπεζών και των παλιών διοικήσεων τους – που… επανέρχονται, προφανώς για να γράψουν ένα “νέο έπος” στην προσωπική τους ιστορία. Και εκείνος ο Φορέας που σας έλεγα προ ημερών, δεν πρόκειται να είναι έτοιμος πριν από το φθινόπωρο του 2023, Άλλωστε, κανείς δεν βιάζεται να πάρει σάρκα και οστά ένας φορέας, που θα παρέχει μία κάποια προστασία στους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και θα τους δίνει το δικαίωμα να το ενοικιάσουν οι ίδιοι και κάποια στιγμή ίσως και να το αγοράσουν, μείον τα ενοίκια φυσικά. Αυτά, ως πρόθεση, ως νομοθέτημα έχουμε χρόνο…

Το εγχείρημα επιδότησης για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών

*** Για να δούμε, αυτό το εγχείρημα της επιδότησης για την αντικατάσταση παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών τι εξέλιξη θα έχει. Το μέτρο δεν είναι κακό, αλλά κατά την εκτίμησή μου ανεπαρκές, καθώς το μέγιστο ποσό της επιδότησης δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ μαξιμουμ. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μέτριας κλάσης κλιματιστικό 12αρι κοστίζει τουλάχιστον 400 ευρώ, φυσιολογικά γεννάται το ερώτημα, τι θα πρωταλλάξει μία οικογένεια, την κουζίνα, το ψυγείο, το θερμοσίφωνο; Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, κάνει λόγο για εξοικονόμηση ενέργειας σε ετήσια βάση, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Οι …άριστες σχέσεις ΤτΕ – ΤΧΣ η Attica bank και τα δημοσιεύματα

*** Σοβαρά ερωτηματικά προκαλούν διάφορα, σχεδόν ταυτόχρονα, δημοσιεύματα για την Attica Bank και τη Διοίκησή της, τα οποία “αγγίζουν” βέβαια – αν δεν φωτογραφίζουν – τις…άριστες σχέσεις ΤτΕ και ΤΧΣ. Έντονο το παρασκήνιο, για το οποίο θα έχετε σύντομα ενημέρωση και μάλιστα για όλες τις πτυχές του, όποιο φορέα ή πρόσωπο εμπλέκουν ή αφορούν, άμεσα ή έμμεσα.

*** Αυτά και για σήμερα, υπομονή, έρχεται το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, με καλό καιρό και τους κατοίκους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων έτοιμους για κάθε παραλία