Ο Ιβάν Φεντότοφ συνελήφθη έξω από παγοδρόμιο στην Αγία Πετρούπολη, με την κατηγορία ότι προσπαθούσε να αποφύγει τα στρατιωτικά του καθήκοντα.

Ο 25άχρονος τερματοφύλακας της ρωσικής εθνικής ομάδας προσήχθη στο τοπικό στρατολογικό γραφείο και είναι πολύ πιθανό να σταλεί στο ουκρανικό μέτωπο, ενώ, σε περίπτωση άρνησης της κατάταξής του, αντιμετωπίζει κίνδυνο φυλάκισης.

Ο Φεντότοφ ετοιμαζόταν να συνεχίσει την καριέρα του στο NHL, καθώς τον Μάιο είχε υπογράψει «μυθικό» συμβόλαιο με τους Φλάιερς της Φιλαδέλφειας, αξίας 1.2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το βίντεο με τη «σύλληψή» του έξω από παγοδρόμιο στην Αγία Πετρούπολη, κάνει τον… γύρο του διαδικτύου.

Η κατηγορία της «αποφυγής στράτευσης» θεωρείται εκδικητική, διότι επέλεξε να αγωνιστεί στην ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παλαιότερα, ο Ιβάν Φεντότοφ είχε αγωνισθεί στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σύλλογο γνωστό για τους στενούς δεσμούς με τον ρωσικό στρατό.

«Ο αθλητής μόλις συνελήφθη, επειδή δεν εμφανίσθηκε στον στρατό», ανέφερε ο Ρώσος δημοσιογράφος, Ντμίτρι Ναβόσα, προσθέτοντας ότι «δεν συνειδητοποίησε πως η Σοβιετική Ένωση, επέστρεψε».

Ο Φεντότοφ, ο οποίος έχει ύψος 2.01 μέτρα και θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων παικτών του παγκοσμίου χόκεϊ, είχε γνωστοποιήσει το γεγονός της μεταγραφής του, μέσω δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ρώσος πρωταθλητής βρισκόταν στο γραφείο κατάταξης έως αργά, χθες το βράδυ (01/07), πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Μία γυναίκα, η οποία πιστεύεται ότι είναι η μητέρα του και προσπάθησε να εισέλθει στο ασθενοφόρο, εκδιώχθηκε.

Υπεύθυνος του ρωσικού χόκεϊ επί πάγου είναι ο Ρομάν Ρότενμπεργκ, υιός του ολιγάρχη και κολλητού του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μπόρις.

Σε αμφότερους τους άνδρες αλλά και τον θείο του Ρόμαν Ρότενμπεργκ, Αρκάντι, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της σχέσης με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ως κληρωτός, θεωρητικά δε θα έπρεπε να σταλεί στο μέτωπο του πολέμου, κατά την αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ουκρανική επικράτεια.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για στρατεύσιμους μόλις 18 ετών, ενώ κατατάσσονται τη δεδομένη χρονική περίοδο άνδρες ηλικίας έως 49 ετών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαντλούνται καθημερινά από τις προσπάθειες αναχαίτισης των υπερασπιστών.