Με την κατάθεση του στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ολοκλήρωσε τη διήμερη παρουσία του στο Καπιτώλιο ο Jerome Powell, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το επιθετικό μήνυμα πολιτικής της Fed πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ο κ. Powell προανήγγειλε επίσης πιο αυστηρούς κεφαλαιουχικούς κανόνες για τις τράπεζες με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του Μαρτίου.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell εμφανίστηκε την Πέμπτη στο Καπιτώλιο για τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του για τη νομισματική πολιτική.
Ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκε ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας αφού μίλησε την Τετάρτη στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.
Σε παρατηρήσεις την Τετάρτη, ο Powell προειδοποίησε ότι ο ίδιος και όλα τα άλλα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων αναμένουν να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό.
Η μόνη παραχώρηση που έκανε ήταν ότι φαίνεται ότι η Fed δεν θα κινηθεί με τον εκρηκτικό ρυθμό που χαρακτήριζε τις προηγούμενες 10 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και σήμερα ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, όπου πιέστηκε από τα μέλη πάνω στο ίδιο πλαίσιο. Οι μεν Ρεπουμπλικάνοι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής ορθότητας ζήτησαν εξηγήσεις για την προσωρινή παύση που αποφασίστηκε από τη Fed, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ψηλά, αντιθέτως τα πιο προοδευτικά μέλη επεσήμαναν πως η παράταση της περιοριστικής πολιτικής απειλεί την οικονομία και την ανάπτυξη.
Ο κ. Powell εξήγησε ότι με δεδομένες τις μέχρι τώρα αυξήσεις και τα δεδομένα του πληθωρισμού, είναι λογικό ο ανοδικός κύκλος να συνεχιστεί, αν και σε πιο μετριοπαθή ρυθμό.
Παράλληλα, δεδομένης της έμφασης που δίνει η εν λόγω επιτροπή της Γερουσίας στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος η συζήτηση στράφηκε σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του Μαρτίου μετά την κατάρρευση της SBN και τις διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε εποπτικό επίπεδο.
Τα συντηρητικά μέλη εστίασαν τις ερωτήσεις τους στις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών, αλλά και στο κατά πόσο οι μικρομεσαίες τράπεζες θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον αλλαγών κυρίως αναφορικά με τα απαιτούμενα κεφαλαιουχικά τους επίπεδα.