Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τρίτο κύμα COVID στην Ευρώπη το 2021.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να αντισταθούν στην άρση των περιορισμών του κορoνοϊού, νωρίτερα, λέει ο David Nabarro, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου και απεσταλμένος του ΠΟΥ για την COVID 19.
Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα πανδημίας κορονοϊού στις αρχές του 2021 εάν οι κυβερνήσεις επαναλάβουν τα λάθη που οδήγησαν σε ένα δεύτερο κύμα φέτος, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας COVID-19 πρόσφατα.
Οι κυβερνήσεις δεν δημιούργησαν τις απαραίτητες υποδομές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχοντας θέσει το πρώτο κύμα υπό έλεγχο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ναμπάρο σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Solothurner Zeitung.
«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες υποδομές , θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του νέου έτους », δήλωσε ο Nabarro. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επαίνεσε την αντιμετώπιση κρίσεων σε χώρες της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, όπου οι λοιμώξεις είναι σχετικά χαμηλές. «Οι άνθρωποι είναι πλήρως αφοσιωμένοι, η στάση και η συμπεριφορά τους δυσκολεύουντον ιό. Διατηρούν την απόσταση τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν αρρωσταίνουν, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο απειλούμενες ομάδες ».
Ο Ναμπάρο προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αντισταθούν στη γρήγορη άρση των μέτρων. «Ένα άλλο στοιχείο που είναι πολύ ξεκάθαρο στην περίπτωση της ΑνατολικήςΑσίας είναι ότι μόλις καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων … δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα», είπε. «Περιμένετε έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων να είναι χαμηλοί και να παραμένουν χαμηλοί. Πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προληφθεί έξαρση κρουσμάτων.
Η απάντηση της Ευρώπης, πρόσθεσε, «ήταν ελλιπής».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
τον περασμένο μήνα είπε πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν μεγάλη προθυμία να αρθούν τα μέτρα, μετά το πρώτο κύμα.
“Αν κοιτάξετε πίσω, μπορείτε να δείτε ότι πολλά πράγματα έγιναν στη σωστή κατεύθυνση στο πρώτο κύμα, αλλά προφανώς οι στρατηγικές εξόδου ήταν εν μέρει πολύ γρήγορες και τα μέτρα ήταν χαλαρά πολύ σύντομα”, είπε τον περασμένο μήνα σε διαδικτυακό συνέντευξη τύπου με τον Βέλγο ιολόγο Peter Piot, τον ειδικό σύμβουλό της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.