Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι εσχάτως έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν για την περαιτέρω διείσδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η Fidelity που φέρεται αντιστοίχως να προβαίνει σε αγορές μετοχών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα!

Βλέπετε, η Διοίκηση Ψάλτη θεωρείται – και είναι- απολύτως επιτυχημένη σε βαθμό που όχι μόνο εξυγίανε κεφαλαιακά την τράπεζα διά μέσω της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, αλλά επιπροσθέτως εξυγιαίνει το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων και προχωρεί σε μια επιθετική αναπτυξιακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα!

Ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, ως γνωστόν, έχει επιδείξει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο τραπεζικό σύστημα και μάλιστα αρχικά είχε επιδιώξει να συμμετάσχει με ένα ποσόν της τάξης των 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης μετοχικών τίτλων από ξένους και Έλληνες επενδυτές!

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των αναγνωριστικών επαφών που πραγματοποίησε ο Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs, όσον αφορά την διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας σε Έλληνες εφοπλιστές και ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα, το αφεντικό της Reggeborgh και του Ελλάκτωρα διαβεβαίωσε ότι μπορούσε να καλύψει από το 10% έως και όλη την έκδοση, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές!

Στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank ο Χένρι Χόλτερμαν επιδίωξε να πάρει το 7% των μετοχών, ωστόσο και πάλι η υπερβάλλουσα προσφορά κεφαλαίων οδήγησε στο να αποκτήσει μικρότερο του αναμενόμενου μετοχικό πακέτο της τράπεζας!

Την ώρα τούτη κατά πληροφορίες ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, φέρεται να βλέπει με καλό μάτι την περαιτέρω συμμετοχή στην Alpha bank και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ενισχύει σημαντικά τη θέση του αγοράζοντας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσεκτικά, μετοχές της μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κατά πληροφορίες και η Fidelity, η οποία επαναδραστηριοποιείται στο Χρηματιστήριο και ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές. Και την ώρα τούτη φέρεται να τοποθετείται επιλεκτικά στην Alpha bank ενισχύοντας τη θέση της!

Θυμίζεται ότι ο περίφημος διεθνής οίκος είχε αποσυρθεί από την Ελλάδα το 2009 και επανεμφανίστηκε 12 χρόνια μετά, με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς! Όπως άλλωστε και η εμβληματική Schroeder’s που μετά από χρόνια απουσίας από την ελληνική κεφαλαιαγορά επανεμφανίστηκε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank!!!

Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια μπαίνουν στο κάδρο των ξένων θεσμικών επενδυτών αλλά και των εγχώριων «παικτών»!

Η εκτίναξη των τιμών των μετοχών για τον κλάδο των πετρελαίων και ειδικότερα για τις μετοχές της Μότορ Όιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων ήρθε για μια ακόμη φορά να καταδείξει το απτό ενδιαφέρον των διεθνών – κυρίως- θεσμικών επενδυτών για τα «διαμάντια» του ελληνικού χρηματιστηρίου στον τομέα της Ενέργειας, των Πετρελαίων, των Διυλιστηρίων και των ΑΠΕ, που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους και μπαίνουν στο στόχαστρο των ξένων οίκων αλλά και των εγχώριων «παικτών» του Χρηματιστηρίου, που ως συνήθως ακολουθούν τις κινήσεις των ξένων!

Η εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας – Ουκρανίας και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση ευνοούν στον υπέρτατο βαθμό τόσο την Μότορ Όιλ (κυρίως) όσο και τα ΕΛΠΕ, που έγκαιρα είχαν τοποθετηθεί όπως επιβάλλεται στην αγορά και που συνεχίζουν να ανανεώνονται, να επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της Ενέργειας και να χτίζουν θέση!

Ως γνωστόν άλλωστε, η Μότορ Όιλ απέκτησε πρόσφατα περίπου το 30% της εισηγμένης Ελλάκτωρ καθώς και το 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, της δεύτερης ισχυρότερης εταιρίας στην αγορά των ΑΠΕ, μετά την Τέρνα Ενεργειακή!

Έτσι η ναυαρχίδα των Βαρδινογιάννηδων κατέστη πλήρης ενεργειακά σε όλα τα επίπεδα, καθώς κατέχει ΑΠΕ, εμπορία πετρελαίου, διυλιστήρια, φυσικό αέριο ενώ μπαίνει δυναμικά και στο υδρογόνο! Μια καθετοποιημένη «πολυεθνική» της Ενέργειας σε όλα τα επίπεδα.

Αντιστοίχως τα Ελληνικά Πετρέλαια εκσυγχρονίζονται, επεκτείνονται και δημιουργούν τις συνθήκες για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς, εκμεταλλευόμενα στηβ παρούσα φάση όλα τα συγκριτικά τους προτερήματα όπως για παράδειγμα τα διυλιστήρια και το χαμηλό κόστος διύλισης!

«Πάρτι» είχαν στήσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης πρώην διοίκηση και νταραβεριτζήδες με υπερτιμολογήσεις και αναθέσεις έργων – μελετών!

Πάρτι είχαν στήσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης οι πάσης φύσεως κομπιναδόροι με τις πλάτες και την ενοχή ανοχή και συνέργεια της προηγούμενης διοίκησης όπως καταγγέλουν οι Αραβες μεγαλομέτοχοι που θεωρούν πως το σύστημα που διαφέντευε το «μαγαζί» έκανε χοντρό παιχνίδι με υπερτιμολογήσεις, αναθέσεις έργων και μελετών, συμβάσεις ενοικίασης με νυχτερινά κέντρα και μπαρ – εστιατόρια στην ιστορική πλαζ του Αστέρα που έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα και δεσμεύσεις!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση μεταξύ Αράβων ιδιοκτητών του Αστέρα Βουλιαγμένης και πρώην διοίκησης που οι ίδιοι είχαν τοποθετήσει και στη συνέχεια αποπέμψει!

Οι Άραβες μετά από σχετικούς εσωτερικούς διαχειριστικούς ελέγχους έχουν πλέον στραφεί δικαστικά, αστικά και ποινικά κατά της πρώην διοίκησης του Αστέρα Βουλιαγμένης και πολλών συνεργατών της που πουλούσαν διάφορες υπό αμφισβήτηση υπηρεσίες!

Σε απλά λόγια οι Άραβες θεωρούν ότι υπήρξαν ατασθαλίες, υπερτιμολογήσεις, ή μεγάλες πληρωμές σε στενούς συνεργάτες για ανύπαρκτες ή ύποπτες υποθέσεις.

Η πλευρά των Αράβων θεωρεί ότι επί ημερών της προηγούμενης διοίκησης έγινε «πάρτι» που αφορούσε ακόμη σε αναθέσεις έργων, μελετών, παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, ενοικιάσεις εστιατορίων και καφέ – μπαρ στην πλαζ του Αστέρα και άλλα πολλά!

Και στην ανοιχτή αυτή υπόθεση που εκτιμάται ότι θα μας απασχολήσει επί μακρόν ακόμη και στις αίθουσες δικαστηρίων, οι Άραβες είναι αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν και διαλευκάνουν τα πάντα και να φτάσουν την υπόθεση μέχρι το τέλος, στα άκρα, καθώς θεωρούν ότι έχουν θιγεί προσωπικά μέσα από νταραβέρια και ύποπτες συναλλαγές από το στελεχιακό δυναμικό που οι ίδιοι είχαν τοποθετήσει και εμπιστευθεί!

Ποιοι και γιατί αποδομούν τον Γ. Στάσση! Η δήθεν φούσκα της ΔΕΗ, οι ισχυροί του ανταγωνισμού και ο πρώην της πρωθυπουργικής αυλής!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πρωτοφανής επιτυχία της ΔΕΗ που από τα όρια της πτώχευσης , της κατάρρευσης και του κατακερματισμού ανέτρεψε το παιχνίδι και σήμερα έχει μετατραπεί σε κυρίαρχη στον χώρο της ενέργειας, με καινοτόμες δράσεις με την οποία όλοι οι ισχυροί του κλάδου θέλουν να συνεργαστούν, προκαλεί ζήλια και φθόνο σε ορισμένους του ανταγωνισμού που επιδίωκαν τον τεμαχισμό της και την πλιάτσικα των ασημικών!

Τώρα λοιπόν που λόγω Στάσση τους χάλασε η δουλειά έχουν αρχίσει το πριόνισμα με διάφορους τρόπους.

Και απέναντι στον Γ. Στάσση προσωπικά αλλά και απέναντι στην εταιρία που την χαρακτηρίζουν ως φούσκα με αφορμή την πτώση της τιμής της μετοχής και τη διαπραγμάτευση της στο Χρηματιστήριο πολύ κάτω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην αύξηση κεφαλαίου!

Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται ξεκάθαρα πρώτον ο ανταγωνισμός που πριμοδοτεί ΜΜΕ για να αποδομούν σε μόνιμη βάση τη ΔΕΗ και δεύτερον πρώην ισχυρός της πρωθυπουργικής αυλής που έχει τεθεί στο περιθώριο αλλά κινείται στους διαδρόμους του Μαξίμου, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί με διαρροές και στοιχεία προσπαθεί να εμφανίσει τον επικεφαλής της επιχείρησης ως …ανίκανο, διαπλεκόμενο και ότι δήθεν κάνει δουλειές!!!

Ας προσέξουν στο Μαξίμου τα βαθιά λαρύγγια και τις υπόγειες διαδρομές!