Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά στόματος Νίκου Φίλη, πρότεινε μοντέλο της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και στις διαφωνίες της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως «θετική» τη θέση του Νίκου Δένδια για προσπάθεια συνεννόησης που πρέπει να γίνει με τη γειτονική χώρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να χαραχθεί μία καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που υπάρχει και το κουβεντιάζουμε στον δημόσιο διάλογο, είναι αυτό των εθνικών θεμάτων. Ακούω, διαβάζω για τον κύριο Δένδια, πως δημιουργείται μία δυνατότητα απομάκρυνσης από την ένταση με τους Τούρκους και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Βοήθησαν οι σεισμοί, το κλίμα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία για μία αλληλέγγυα και ανθρωπιστική στάση. Αυτό πρέπει να εκφρασθεί και στην πολιτική.

Όμως, θα ήθελα να πω ότι δεν αρκούν τα ανθρωπιστικά λόγια για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Πρέπει να έχεις και συγκεκριμένη πολιτική. Γι’ αυτό, πιστεύω πως πρέπει να χαραχθεί μία καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολιτική αλληλεγγύης, συνεννόησης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, με τις ιδιομορφίες που έχει η Τουρκία. Μία συνεννόηση που θα καταλήξει στο δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε ο Νίκος Φίλης.

Στη συνέχεια, όταν ερωτήθη για τα θέματα της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο, σε σύγκριση με αυτά που υπήρχαν με τα Σκόπια, απάντησε ότι «με την Τουρκία, έχουμε ζήτημα στο Αιγαίο, στον προσδιορισμό των θαλασσίων χώρων. Αφού δεν υπάρχει συνεννόηση μέσα από τον διάλογο τόσων χρόνων, πρέπει να πάει στη Χάγη». Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, υποστηρίζοντας ότι «δεν το ξέρω αυτό».

Διαβάστε ακόμη: