Υπάρχει ένα καυτό θέμα, για το οποίο πολύ μελάνι χύνεται, αλλά δυστυχώς οι σελίδες παραμένουν λευκές! Πρόκειται για τα σχέδια που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες για ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα και δη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Και τι δεν έχει ειπωθεί, τι δεν δεν γραφεί, πόσες αναφορές δεν έχουν γίνει από υπουργούς, τραπεζίτες και ενδιάμεσους φορείς

Δείτε τώρα σε ποια κατάσταση βρίσκεται πραγματικά, με νούμερα, όλη αυτή η φάμπρικα υποσχέσεων ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι πέφτει χρήμα στην αγορά, ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κλπ.

Έχουμε, λοιπόν τα εξής απογοητευτικά νέα: Θυμάστε την εξαγγελία, ότι τώρα μπορούν τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται, ακόμα και όσα έχουν ήδη υποβληθεί, για το Ταμείο Ανάκαμψης, να συμπεριλάβουν ως αιτούμενο ένταξης και στο νέο ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό νόμο, τον ανύπαρκτο ακόμα, σας το έχω αναλύσει διεξοδικά σε προηγούμενα σχόλια.

Ωραία, θα μου πείτε και που είναι το κακό. Όσοι, λοιπόν, είχαν ήδη υποβάλλει σχέδια επενδύσεων, ή, όποιοι ετοίμαζαν τα σχέδιά τους για το Ταμείο Ανάκαμψης, τώρα τα αναπροσαρμόζουν όλοι εξ αρχής, ώστε να τύχουν ευρύτερης χρηματοδότησης και από τις τρεις πηγές.

Αποτέλεσμα; Πηγαίνουν πολύ πίσω όλοι οι σχεδιασμοί, κονδύλια δεν απορροφώνται, επενδύσεις δεν γίνονται και τα κεφάλαια μένουν ανεκμετάλλευτα.

Αλλά, γιατί η κυβέρνηση να επιλέξει μία τέτοια πολιτική, όταν είναι βέβαιο ότι θα σήμαινε πισωγύρισμα σε ό,τι είχε σχεδιαστεί; Η γνώμη ενός κορυφαίου συμβούλου, που ασχολείται χρόνια με τέτοια προγράμματα είναι αφοπλιστική και μάλλον…ενοχλητική: “Είναι κρίμα, ήθελαν να φτιάξουν προγράμματα με σούπερ επιχορηγήσεις για τους ισχυρότερους ομίλους, αλλά αποδείχθηκε ότι η επιλογή ήταν τραγική, γιατί δεν προχωράει τίποτα. Αφήστε που πλέον υπάρχει πολύ στενός έλεγχος από ευρωπαϊκούς θεσμούς και ήδη υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις και μηνύματα προς κάθε αρμόδιο”.

Τα…καλύτερα τα άφησα τελευταία: Πρώτον, οι τράπεζες και τα γραφεία Συμβούλων, απευθύνονται στα αρμόδια υπουργεία, για απαντήσεις και ιδίως τι γίνεται με την… εγκύκλιο για ένταξη όλων των επενδυτικών σχεδίων και στα τρία χρηματοδοτικά-επιχορηγικά και με χαμηλό επιτόκια προγράμματα. Οι απαντήσεις, όταν υπάρχουν, είναι στην καλύτερη περίπτωση, του στυλ “προχωρήστε και θα δούμε”.

Δεύτερον -κρατηθείτε: Από τα 600-1.000 σχέδια που λέγεται ότι έχουν υποβληθεί, στις τράπεζες έχουν “ωριμάσει” μέχρι τώρα ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ (5) στις 4 συστημικές μας τράπεζες!

Κάθε διάψευση δεκτή και με χαρά να μάθουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα και πόσα τέτοια επενδυτικά σχέδια