Όταν ο κόσμος αλλάζει, οι έξυπνοι άνθρωποι προσαρμόζονται. Σίγουρα, αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία θα πείστηκε ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμαίν, Λιονέλ Μέσι, ώστε να υπογράψει ότι θα είναι ο «πρεσβευτής» της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Socios. Δεν είναι άλλωστε, ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που κάνει κάτι τέτοιο.

Σίγουρα, το μεγαλύτερο δέλεαρ είναι τα 20 εκατομμύρια δολάρια –αυτό είναι το μέγεθος της συμφωνίας- τα οποία θα πληρωθεί ο Μέσι για να προωθήσει την εταιρεία ψηφιακών νομισμάτων. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που ειδικεύεται στα deals, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων για περισσότερους από 130 οργανισμούς των σπορ, όπως οι Παρί Σεν Ζερμαίν, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι.

Ο κόσμος των ψηφιακών νομισμάτων δεν είναι «ξένος» για τον Αργεντινό άσσο, καθώς, όπως επεσήμανε και η Socios –η οποία, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ– η μετακίνησή του από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί έγινε και με ένα μέρος της πληρωμής σε κρυπτονομίσματα. Τώρα, το πρόσωπο και το όνομα του Μέσι αναμένεται να γίνουν κρυπτονόμισμα, ή, καλύτερα Fan Token, όπως ονομάζονται αυτού του είδους τα νομίσματα.

Τα cryptos μπαίνουν δυναμικά και στον κόσμο του αθλητισμού, «κλέβοντας» πρώτα τους… βασιλιάδες των αθλημάτων. Όπως έγινε και με τον «βασιλιά», τον σταρ του NBA, Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την Crypto.com, την εταιρεία που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία σπόνσορα με τη Fifa.

Πέρυσι, ο αστέρας του NFL, Τομ Μπρέιντι απέκτησε ένα ποσοστό στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX Trading Ltd και έγινε «πρεσβευτής» της εταιρείας. Οι παραπάνω είναι η «αφρόκρεμα» που αποδεικνύει ότι οι δεσμοί μεταξύ των crypto-firms και του κόσμου των αθλημάτων γίνονται όλο και πιο στενοί.

Άλλωστε και πολλά αθλητικά σωματεία αποδεικνύεται ότι βλέπουν τα κρυπτονομίσματα ως μια νέα πηγή εσόδων, έστω και αν αποτελούν ένα πεδίο συζητήσεων ως σήμερα…