Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα μιλήσει, την Πέμπτη (26/8) στις 21.00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στο πλαίσιο του forum «Η Ελλάδα το 2040». Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι διακεκριμένος Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός. Από το 2006 υπηρετεί ως γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Νιου Τζέρσεϊ, ενώ από το 2021 κατέχει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Ελλάδα 2021»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ο κ. Μενέντεζ είναι: «Διαχρονικός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων εντός και εκτός του αμερικανικού Κοινουβουλίου και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το East Med Act, η υιοθέτηση διακομματικού ψηφίσματος της αμερικανικής Γερουσίας για τη Διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, η προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας και σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ προσφάτως απηύθυνε έκκληση προς τις αμερικανικές Αρχές να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών». Στην ομιλία του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ αναμένεται να αναλύσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων, αλλά και να περιγράψει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που καλείται η Ελλάδα να διαδραματίσει στο νέο διεθνές περιβάλλον τις επόμενες δεκαετίες.

Η ομιλία αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του forum «Η Ελλάδα το 2040». Oι κυρίως εργασίες του forum θα πραγματοποιηθούν στις 19 Οκτωβρίου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η ομιλία του Αμερικανού γερουσιαστή θα μεταδοθεί μέσω live streaming στα κοινωνικά δίκτυα και στον ιστότοπο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (greece2021.gr). Στο πλαίσιο του forum, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών εταίρων θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος τους τα επόμενα 20 χρόνια.

 To forum

Παράλληλα, κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες με εστιασμένο ενδιαφέρον σε σημαντικά θέματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν τη χώρα μας στο μέλλον, οργανώνουν με τον συντονισμό μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής και με τη συμμετοχή ειδικών, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τα θέματα αυτά. Τέλος, εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας θα σκιαγραφήσουν το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθεί και η Ελλάδα να κινηθεί στις επερχόμενες δεκαετίες. «Τα συμπεράσματα του forum θα αποτελέσουν μια “Λευκή Βίβλο” για την επόμενη μέρα της Ελλάδας» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».