Τα  προπονητικά γούστα του Δημήτρη Μελισσανίδη στην ΑΕΚ είναι λίγο περίεργα ως αμφιλεγόμενα. Από τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον Αργύρη Γιαννίκη κι από τον Φερνάντο Σάντος στον Ρούντι Γκαρσία. Και όλα αυτά στους τελευταίους 13 μήνες…

Μέχρι τον περασμένο μήνα ο ηγέτης / ιδιοκτήτης της Ένωσης είχε κάνει focus στον… Φερνάντο της Πορτογαλίας. Μέχρι και στο τηλέφωνο τα είχαν πει οι δύο τους.

Όταν η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε το εισιτήριο για το Κατάρ και ο Σάντος αποφάσισε να κυνηγήσει το… όραμά του να πάρει και ένα Μουντιάλ, ο Μελισσανίδης “ερωτεύτηκε ” άλλον προπονητή, Γάλλο αυτή την φορά…

Για να μην το κουράζω περισσότερο: τις τελευταίες ημέρες γράφονται ονόματα ελεύθερων ξένων προπονητών (με καλά βιογραφικά όπως ο Ιταλός Ντι Φραντσέσκο, ο Αργεντινός Πελεγκρίνο, ο Γερμανός Χέρλιχ ή με “βαρύ” όνομα όπως οι Πίρλο / Πελεγκρίνι) για την ΑΕΚ.

Έρχονται και ατζέντηδες προπονητών στην Αθήνα για να ακούσουν το πρότζεκτ του “δικεφάλου” και να τους κάνουν περατζάδα στην “Αγιά Σοφιά Opap Arena ” και τα Σπάτα οι Γιάννης Παπαδημητρίου / Κονέ! Η… βελόνα του Μελισσανίδη όμως, παραμένει κολλημένη στον Ρούντι Γκαρσιά!

Δεν το βάζει κάτω και θέλει να το παλέψει ακόμη ο “τίγρης” με τον Γάλλο προπονητή, παρότι ξέρει πως έχει σαν τελευταία προτεραιότητα την ΑΕΚ, περιμένοντας προτάσεις από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία.

Ο Μελισσανίδης όμως, το επαναλαμβάνω, δεν έχει… ξεγράψει ακόμη τον Ρούντι Γκαρσία ενώ φρόντισε να μιλήσει και ο ίδιος μαζί του! Κι ας μην το επικοινωνούν αυτό στο “κιτρινόμαυρο ” ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, οι Παπαδημητρίου – Κονέ τσεκάρουν υποψηφιότητες και φτιάχνουν την λίστα που θα είναι έτοιμη για την τελική επιλογή, όταν το αφεντικό το πάρει… απόφαση με τον Γκαρσία

Η… Μαρσέιγ που… “ξαναγυάλισε” το προπονητικό όνομα Λουτσέσκου, ο “κίνδυνος” για ΠΑΟΚ και οι μεγάλες μεταγραφές που περιμένει ο Ρουμάνος από… πέρυσι.

Ο ΠΑΟΚ έχασε 7 κλασικές ευκαιρίες, είχε 5 τετ–α–τετ κόντρα στην Μαρσέιγ αλλά γκολ δεν έβαλε. Η γαλλική ομάδα αντιθέτως, εκμεταλλεύτηκε το ένα, φτηνό, ατομικό λάθος του ΠΑΟΚ (Κρέσπο), το οποίο η κλάση / ατομική ποιότητα των Παγιέ, Γκεντουζί μετέτρεψε σε γκολ και έτσι προκρίθηκε με δεύτερη νίκη στα ημιτελικά του Κόνφερενς.

Ο ΠΑΟΚ έμεινε με τις εντυπώσεις και ότι… αποκλείστηκε από τον γκολκίπερ – ήρωα των Γάλλων Μανταντά αλλά και της έλλειψης δικών του παικτών / προσωπικοτήτων.

Ο Κούρτιτς ήταν εξαφανισμένος, ο Ζίφκοβιτς σε ρηχά νέρα, ο Κρέσπο “λύγισε”, ο Ελ Καντουρί ξανατραυματίστηκε στο… ζέσταμα, ο Βιεϊρίνα έχει γεράσει και όταν ανεβάζει εντάσεις γίνεται… Ελ Σιντ (έτσι αποχώρησε το βράδυ της Πέμπτης 14/04) ενώ οι δύο σέντερ φορ, Άκπομ και Τσόλακ, δεν ευστόχησαν σε μία εκτέλεση!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέλαβε μια ομάδα γερασμένη, μη αθλητική, χωρίς σοβαρές μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι, ουσιαστικά μιας χρήσης με μια ντουζίνα συμβόλαια να λήγουν, η οποία τον Νοέμβριο έφτασε στο τσακ να διαλυθεί  και κατάφερε να την εξελίξει.

Σε βαθμό που έτρεξε ένα αήττητο σερί 4 μηνών, έφτασε να παίζει Ευρώπη Απρίλη μήνα και… άγχωσε ξανά τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα.

Με την δύναμη του γκρουπ και την καθοδήγηση του “στρατηγού ”, ο ΠΑΟΚ στα δύο ματς των προημιτελικών κόντρα στην –πολύ πιο ακριβή και ποιοτική– Μαρσέιγ, μεγάλωσε στην Ευρώπη.

Ο Λουτσέσκου πάντως ήταν ο πιο κερδισμένος από αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι των 16 αγώνων του ΠΑΟΚ.

Το παιχνίδι που σχεδίασε κι έπαιξε τακτικά, στρατηγικά, διαχειριστικά με την Μαρσέιγ στην Τούμπα, είναι από αυτά που αποτελούν την καλύτερη… διαφήμισή του στο εξωτερικό και κάλλιστα μπορούν να του ανοίξουν την πόρτα σε ανώτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως το γαλλικό (Ligue 1) ή το Ιταλικό (Serie A), ή την αγγλική Τσάμπιονσιπ που αποτελούν και το όνειρο του.

Ο Λουτσέσκου νιώθει και είναι στην πιο κρίσιμη καμπή της καριέρας του. Έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, στο οποίο υπάρχει και μπάι άουτ 7.000.000 ευρώ (αν του πάει πρόταση από άλλο κλαμπ), είναι ενήμερος όμως, ότι το καλοκαίρι θα… ηχήσουν σειρήνες για αυτόν άλλα κλαμπ.

Είναι λογικό, λοιπόν, να θελήσει / να περιμένει πως ο ιδιοκτήτης θα επενδύσει στο πρότζεκτ Λουτσέσκου για τον νέο ΠΑΟΚ, ώστε να δοθεί συνέχεια στην φετινή ευρωπαϊκή του πορεία (τώρα που γλυκάθηκαν)…

Τι σημαίνει αυτό, για όσους γνωρίζουν τον Λουτσέσκου; Ο Ρουμάνος αυτό το καλοκαίρι περιμένει δυνατές μεταγραφές, παίκτες – προσωπικότητες που κοστίζουν, αλλά όντως θα κάνουν την διαφορά. Αυτή την φορά δεν θα… παρακαλάει για έναν Τζιοβίνκο, όπως το περασμένο καλοκαίρι…

Και το ματς ΠΑΟΚ – Μαρσέιγ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο (σχετικό) επιχείρημα του Ραζβάν. Αυτός έκανε την δουλειά του με το καλύτερο τρόπο, αλλά η πρόκριση κρίθηκε στην ατομική ποιότητα.

Ο ένας είχε Γκετουζί και ο άλλος Τσιγγάρα. Ο ένας είχε τον σκόρερ Παγέτ που πρόλαβε κι έκανε τα… βήματα που τον έφεραν σε θέση βολής, όταν ο άλλος είχε Λύρατζη που τον έχασε…

Στο διά ταύτα: δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση αν το επόμενο δίμηνο προκύψει θέμα Λουτσέσκου, στην βάση να δεχτεί πρόταση από ξένη ομάδα.

Οπότε ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να τον έχει ικανοποιημένο, δηλαδή να τον ενισχύσει με τις μεταγραφές που θα ήθελε. Ακόμη κι αν για κάποιες περιπτώσεις ο ΠΑΟΚ χρειαστεί γίνει… Σαχτάρ στα χρήματα που θα δαπανηθούν. Το παράδειγμα δεν δίνεται… τυχαία!

Η ερμηνεία της παρουσίας του ατζέντη του Τσούμπερ στην Τούμπα και το παιχνίδι τακτικής της ΑΕΚ με το ποσό της οψιόν αγοράς του διεθνούς Ελβετού

Ο Μίλος Μαλένοβιτς είναι ένας πολύ φιλόδοξος, πετυχημένος μεγαλό Ελβετό–Σέρβος ατζέντης με πελατολόγιο στο οποίο ξεχωρίζουν οι Ντζιμσίτι, Τάντιτς, Ραΐκοβιτς, Νταμπούρ, Φρέι, Γκαβράνοβιτς, Χέφτι και οι “σουπερλιγκάτοι” Τσούμπερ, Γέβτιτς, Γκατσίνοβιτς, Χαΐροβιτς.

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω ονόματα, ο Μαλένοβιτς το περασμένο καλοκαίρι… άνοιξε την ελληνική αγορά της Big 5. Έκανε πρώτα δουλειές με Άρη, ΑΕΚ και τον Γενάρη με Παναθηναϊκό.

Στόχος του το ερχόμενο καλοκαίρι να ανοίξει και μια ακόμη μεγάλη ελληνική… πόρτα, είτε του Ολυμπιακού, είτε του ΠΑΟΚ.

Όπως κυκλοφορεί στην ελληνική πιάτσα agents o Μαλένοβιτς δύσκολα θα βρει την πρόσβαση που θα ήθελε στους Πρωταθλητές Ελλάδας. Εκεί μάλλον υπάρχουν στεγανά για αυτόν.

Κι ας έχει στην ατζέντα του πελάτες όπως ο Λεωνίδας Στεργίου ή ο Ουλίσες Γκαρσία που στο παρελθόν είχαν απασχολήσει τους “ερυθρόλευκους”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο agent Μαλένοβιτς ρίχνει δίχτυα προς την Τούμπα. Μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης ήταν σε σουίτα και παρακολούθησε την αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Μαρσέιγ!

Ο Ελβετός ατζέντης είτε έχει βρει άκρη με τον Ζοσέ Μπότο, είτε με τον υιό Σαββίδη. Έτσι τουλάχιστον ακούγεται. Μένει να δούμε τι αντίκρισμα θα έχει στο καλοκαιρινό παζάρι αυτή η σχέση που “κτίζει”…

Παρεμπιπτόντως για τον πιο προβεβλημένο πελάτη του στην Ελλάδα, τον Στίβεν Τσούμπερ, η ουσία είναι η εξής: η ενεργοποίηση ή όχι της οψιόν αγοράς του από την ΑΕΚ, ύψους 1.600.000 ευρώ προς την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, θα είναι βασικά μια απόφαση του νέου προπονητή των “κιτρινόμαυρων”.

Εκτός κι αν η Άιντραχτ δεχτεί να μειώσει την απαιτήσεις για τον Ελβετό μεσοεπιθετικό κατά 300 με 400 χιλιάρικα. Γιατί στην Γερμανία λένε πως αυτό το σενάριο περιμένουν οι υποψιασμένοι διοικούντες της Άιντραχτ, δηλαδή πως η ΑΕΚ ακολουθεί τακτική για να επαναδιαπραγματευθεί μαζί της την οψιόν αγοράς του Τσούμπερ…