To δικό της… ελληνικό ενδιαφέρον είχε το τελευταίο update της γνωστής πλατφόρμας transfermarkt, που για πολλούς αποτελεί κ;aτι σαν διαδικτυακό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Με τιμή της κάθε “μετοχής” να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και… αλγόριθμους. Είναι όμως, άκρως επιδραστική και σχετικά αξιόπιστη αφού σε μεγάλο βαθμό αφουγκράζεται αγορές και πιάτσες
Ποια ήταν η πιο σημαντική αλλαγή που επέφερε στις 22 Φεβρουαρίου στην λίστα με τους Έλληνες “most valuable players”; Την εκτόξευση της Χ.Α. του Γιώργου Μασούρα από τα 7,5 στα 10.000.000 ευρώ και την άνοδo του στην τρίτη θέση από την όγδοη που βρισκόταν.
Από εκεί και πέρα μπορεί να ακουστεί λίγο περίεργα αλλά από τα τέλη Δεκεμβρίου ο πιο ακριβός Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν είναι ο… Τσιμίκας της Λίβερπουλ (που παρεμπιπτόντως τα σπάει) αλλά ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος!! Με Χ.Α. 17.000.000 ευρώ!
 
Η μετοχή του “Ντίνου” έκανε ένα τρελό limit up, παρότι μόλις 3 μηνες πρίν έβρισκες την τιμή της στα 6.000.000 ευρώ!
Πως εξηγείται ένα τέτοιο άλμα, αξίας 11.000.000 για τον Μαυροπάνο, όσον αφορά στην Χ.Α. του; Είναι ένα καλό ερώτημα, χωρίς  όμως, ρεαλιστικές απαντήσεις, κάτι που ενδεχομένως κάποιους να τους δίνει πάτημα για ψιθύρους περί “σκανδαλώδους μπουσταρίσματος”!
Δώστε βάση: ο Μαυροπάνος που ανήκει στην Αρσεναλ, παίζει δανεικός στην Στουτγκάρδη, η οψιόν αγοράς του δεν υπερβαίνει τα 4.000.000, διάγει μια  απλά, συμπαθητική σεζόν στην Μπουντεσλίγκα (με την ομάδα του μάλιστα να… κτυπάει υποβιβασμό), με την Εθνική Ελλάδας δεν έκανε κάτι και δεν ανανέωσε/αναπροσάρμοσε το συμβολαιο του. Ακόμη και το μανατζερικό Γραφείο που τον εκπροσωπεί δεν το λές και μεγάλο (του Κωνσταντίνου Φάρρα, είναι ομόσταβλός δηλαδή των Σωκρατη, Γιαννίκη,Μεταξά)…

Τέσσερις του Ολυμπιακού, ένας του ΠΑΟΚ κανένας απο ΑΕΚ/ΠΑΟ στην κορυφαία 15 των πιο ακριβών Ελλήνων!

Πάμε να δούμε τους πρώτους δεκαπέντε Έλληνες most valuable players”;
Πρώτος ο Μαυροπάνος (17 εκατ.), δεύτερος ο Βλαχοδήμος (15 εκατ.) της Μπενφίκα, στην τρίτη θέση ο Μασούρας ΜΑΖΙ με τους Μπακασέτα – Τσιμίκα – Τζόλη (άπαντες με 10 εκ.), των Τράμπζονσπορ/Λιβερπουλ/Νόργουιτς αντίστοιχα.
Για να ακολουθήσουν μετά την πρώτη 6άδα οι Γιαννούλης (Νόργουιτς/7 εκατ.), Φορτούνης (6 εκ.), Μανωλάς – Μπουχαλάκης – Πέλκας (από 5 εκατ.), Κυριακόπουλος (Σασουόλο) – Μιχαηλίδης (απο 4 εκ.), Σιώπης (Τράμπζονσπορ/3,8 εκατ.) και 15ος ο Παναγιώτης Ρέτσος (Βερόνα/3,5 εκ.)!
Σημειολογικά να αναφέρω πως μέσα στο 2022, για την ακρίβεια στις πρώτες 50 ημέρες του νέου έτους, αύξηση της Χ.Α. τους παρουσίασαν μόλις 3  Έλληνες παίκτες. Ο Μασούρας με 2,5, ο Σιώπης με 1,2 και ο Μιχαηλίδης με 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ αντίστοιχα σημαντικά πτώση είχε ο Τζόλης (2.000.000 ενώ εσχάτως δεν μπαίνει ούτε σε αποστολές των “καναρινιών”)!
Άξιο αναφοράς πως το περασμένο καλοκαίρι ο most valuable player για την Ελλάδα ήταν ο Κώστας Μανωλάς, με την μετοχή στα 21.000.000 (είχε φτάσει προ 3ετίας και στα 45 εκατομμύρια). Τον Οκτώβριο έπεσε στα 15.000.000 και η απόφασή του να αφήσει την Νάπολι και να γυρίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα έπαιξε ρόλο στο να “βουτήξει” η Χ.Α. του στα 5.000.000
Μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να επισημανθεί, γιατί η ερμηνεία της λέει και πολλά για το Status quo του ελληνικούς πρωταθλήματος, είναι πως στην κορυφαία 15άδα των Ελλήνων most valuable players συναντάμε 4 παίκτες του Ολυμπιακού, μόλις 1 του ΠΑΟΚ και κανέναν απο  τους ΑΕΚ (ο Μάναταλος είναι 16ος με Χ.Α. 3.200.000 ευρώ), Παναθηναϊκό. Και απο τους 10 “λεγεωνάριους” οι τρεις είναι πρώην του Ολυμπιακού κι άλλοι τόσοι πρώην του ΠΑΟΚ!

Απο την… σκέψη για παραίτηση σε δυο νέες πρωτιές για ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατάφερε για μια ακόμη να γράψει… ιστορία ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Να προσθέσει δηλαδή μερικά ακόμη κεφάλαια στο “ασπρόμαυρο πάνθεον”. Τα οποία κάλλιστα μπορούν να αυξηθούν, αν αποκλείσει και την Γάνδη (αυτή εβγαλε αντίπαλο η ευρωπαική κλήρωση, με τα “βουβάλια” του Βελγίου να είναι ομάδα στα μέτρα του “δικεφάλου”, ο οποίος έχει και φοβερή παράδοση αήττητου  απέναντι σε βελγους)
Με τον Ρουμάνο κόουτς ο “δικέφαλος” του Βορρά πήρε μετά από 34 χρόνια ξανά πρωτάθλημα, αήττητος (μόνο ο Παναθηναϊκός του Μπόμπεκ το είχε καταφέρει πριν) με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της Α Εθνικής (26 νίκες/4 ισοπαλίες) και κάνοντας στο τέλος της σεζόν και το νταμπλ.
Ο Λουτσέσκου τον έκανε πρώτη φορά νταμπλούχο τον ΠΑΟΚ, όταν βέβαια ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει το… μυθικό αριθμό των 18 νταμπλ!!!
Στην επιστροφή του στην Τούμπα και σε μια πολύ δύσκολη σεζόν για τον ίδιο και την ομάδα του (θυμίζω τον περασμένο Νοέμβριο μετά από σερί ηττών έφτασε κοντά στο να παραιτηθεί, κατά άλλους δεν έκανε δεκτή τότε την παραίτηση του ο Ιβαν Σαββίδης), ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατάφερε να φέρει τούμπα την κατάσταση και ήδη να “καταγράψει” δυο πρωτιές στην ιστορία του κλαμπ.
Μετά τον αποκλεισμό της Μίντιλαντ και την πρόκριση στους 16 του Κόνφερενς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά θα συνεχίσει/παίξει στην Ευρώπη και τον Μάρτιο. Όπως επίσης πρώτη φορά, επι Λουτσέσκου κι αυτό, έσπασε την…κατάρα και προκρίθηκε στην Ευρώπη στην διαδικασία των πεναλτι(τεσσερις φορές είχε αντίστοιχα αποκλειστεί στο παρελθόν).
 

Η ειδικη προετοιμασία απο πριν του Λουτσέσκου για τα πέναλτι και οι προ – επιλεγμένοι 8 εκτελεστές!

Η στήλη εδώ θα αποκαλύψει πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου τις παραμονές της ρεβάνς με τους Δανούς, είχε κάνει ειδική προετοιμασία (και ψυχολογική/πνευματική) για τα… πέναλτι!
Ο Ρουμάνος που δεν αφήνει έτσι κι αλλιώς τίποτα στην τύχη, ήξερε πως λόγω της κατάργησης του εκτός έδρας γκολ, υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες η αναμέτρηση να οδηγηθεί σε παράταση/πέναλτι. ¨Όπως και συνέβη δηλαδή…
Για αυτό το λόγο ο Λουτσέσκου φρόντισε να κάνει focus στους εκτελεστές της ομάδας. Δηλαδή δεν έβαλε απλά τους παίκτες του να κτυπάνε πέναλτι στις δυο τελευταίες προπονήσεις, ούτε το άφησε στην … τύχη και στο ποιος θα ένιωθε καλύτερα,  τις εκτελέσεις. Υπήρξε εξάσκηση, ψυχολογική προετοιμασία, επιλογή από πριν και για τους εκτελεστές αλλά και για την σειρά τους!
Για την ακρίβεια ο Λουτσέσκου είχε απο την παραμονή ανακοινώσει τους 8 παίκτες/εκτελεστές πέναλτι, εφόσον πήγαινε το ματς στην…ρωσσικη ρουλέτα. Με την επιλογή της πρώτης 5άδας να γίνεται ανάλογα και με αυτούς που είχαν το δικαίωμα/δεν είχαν γίνει αλλαγή.
Την 8άδα, λοιπόν, των “εκτελεστών” του Λουτσέσκου αποτελούσαν οι Τσόλακ/Σιντκλει/Σβάμπ/Μιτρίτσα/Κούρτιτς/Μπίσεσβαρ/Ζίφκοβιτς/Ντάγκλας Αγκούστο. Ανάλογα με το ποιοι θα τελείωναν το ματς θα γινόταν και η επιλογή της 5άδας. Με τους τρεις τελευταίους να γίνονται αλλαγή ( ο Βραζιλιάνος αναγκαστική).
Στην 8άδα των εκτελεστών πέναλτι δεν υπήρχε ο Βιεϊρίνια, γιατί από την στιγμή που ο Λουστέσκου αποφάσισε να ξεκινήσει, ήταν προγραμματισμένο να τον αντικαταστήσει μεταξύ 60′ και 70′. Όπως και έγινε …
Ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίο πως και οι 5 εκτελέσεις των παικτών του ΠΑΟΚ ήταν από πολύ καλές  μέχρι τέλειες, με τους “ασπρόμαυρους” εκτελεστες πολύ σίγουρους κι αποφασισμένους. Ασφαλώς μέτρησε και οτι ο Πασχαλάκης απέκρουσε το πρώτο πέναλτι της Μίντιλαντ αλλά βέβαια χρειάστηκε και το απόλυτο 5 στα 5.
Κι ένα τιπς από την ειδική προετοιμασία (που προηγήθηκε) του Λουτσέσκου για την διαδικασία των πέναλτι της ρεβάνς με την Μίντιλαντ. Για τον Ρουμάνο το πιο σπουδαίο/κομβικό ήταν το 4ο και όχι το 5ο πέναλτι.
Δεν ξέρω αν στο σκεπτικό του μέτρησε πως για το 5ο είχε τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ (Κούρτιτς), αλλά για το 4ο είχε “χρεωμένο” τον Μιτρίτσα. Και δικαιώθηκε, παρότι πολλοί στον ΠΑΟΚ… κοψοχόλιασαν!