Σε έναν τελικό δεν υπάρχουν φαβορί. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα απόψε στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ να ανατρέπει τα προγνωστικά και να φτάνει στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε 2-1 του πρωταθλητή Ολυμπιακού και κατέκτησε το 8ο Κύπελλο της ιστορίας της.

Ο τελικός είχε «άγρια ομορφιά», αρκετές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες, τρία γκολ, το καθοριστικό στο 90’ με τον Κρμέντσικ για τον ΠΑΟΚ. Ο Πάμπλο Γκαρσία αποδείχθηκε ότι είχε διαβάσει πολύ καλά το ματς και με τις αλλαγές που έκανε κατάφερε να γείρει την πλάστιγγα στην μεριά της ομάδας του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε την ατυχία να χάσει νωρίς από το ματς τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, απώλεια που αποδείχθηκε καθοριστική για την έκβαση του τελικού.

Η πρώτη καλή φάση της αναμέτρησης άργησε κάπως να έρθει, ήταν για τον Ολυμπιακό και ήταν πολύ καλή, αλλά το 13’ δεν αποδείχθηκε γουρλίδικο για τους Πειραιώτες. Έπειτα από αντεπίθεση που εκδηλώθηκε με τον Μασούρα, ο διεθνής άσος είχε την επιλογή του Μπρούμα και του Ελ Αραμπί και σοφά -λόγω θέσης και ταχύτητας- επέλεξε τον Πορτογάλο, που δεν τον δικαίωσε, καθώς νικήθηκε από τον Πασχαλάκη.

Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε σταδιακά, κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και «απάντησε» στις ευκαιρίες, με ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία: Ο Ουάρντα έκανε κεφαλιά-πάσα, ο Σα είχε κακή αντίδραση και ουσιαστικά έχασε τη φάση, αλλά δεν το πλήρωσε, καθώς ο Σφιντέρσκι (26’) έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά.

Το προβάδισμα του ΠΑΟΚ    

Στο 34’, ο Σβαμπ προσπάθησε να τσιμπήσει την μπάλα σε διεκδικούμενη φάση, προερχόμενος πίσω από τον Εμβιλά που άργησε να αντιδράσει και βρήκε το πόδι του Αυστριακού. Ο Βιεϊρίνια ευστόχησε, με τον Σα, πάντως, να πέφτει καλά και έδειξε τον δρόμο προς τη νίκη στον «δικέφαλο». Το μόνο αξιοσημείωτο μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου ήταν μια φάση από την οποία ζήτησαν πέναλτι από τον Ολυμπιακό σε πτώση του Ανδρούτσου από μαρκάρισμα του Βαρέλα.

Η ισοφάριση του Εμβιλά

Τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μετά τα πρώτα 45 λεπτά αγώνα, ανάγκασαν τον Πέδρο Μαρτίνς και τους Πειραιώτες συνολικά να βρουν λύσεις ώστε να ανατρέψουν την κατάσταση. Η προφανής επιλογή ήταν η είσοδος του Φορτούνη, που πέρασε αντί του ανούσιου Μπρούμα ανέβασε τους «ερυθρόλευκους» που πίεσαν πολύ στα πρώτα λεπτά και δεν άργησαν να ανταμειφθούν. Ο διεθνής άσος σέρβιρε μέσω κόρνερ για τον Εμβιλά που με πλασέ από την καρδιά της αντίπαλης άμυνα εξιλεώθηκε για το πέναλτι, φέρνοντας το ματς στα ίσα (1-1).

Το μοτίβο αυτό συνεχίστηκε για αρκετή ώρα. Ο Ολυμπιακός ήταν στο προσκήνιο, είχε συντριπτικά υπέρ του την κατοχή, αλλά γενικότερα ήταν ανώτερος στην αναμέτρηση μέχρι να μπει το παιχνίδι στην τελική του ευθεία. Ωστόσο, του έλειψε η αποτελεσματικότητα και για την ακρίβεια η σωστή απόφαση στην τελική προσπάθεια.

Στο 83’ και στο 84’ η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Κρμεντσικ.

Στην πρώτη περίπτωση το ψηλοκρεμαστό σουτ που επιχείρησε ο Τσέχος επιθετικός έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στη δεύτερη περίπτωση, βγήκε απέναντι από τον Σα, σούταρε στη γωνία, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από αριστερό δοκάρι του Πορτογάλου πορτιέρε του Ολυμπιακού.

Το «χρυσό» 2-1 με τον Κρμέντσικ

Στο 90’ τελικά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κάνει το 2-1 με τον Κρμεντσικ. Ο Ζίβκοβιτς με τακουνάκι έκανε την κάθετη πάσα στον Τσέχο, αυτός βγήκε απέναντι από τον Σα, πλάσαρε, ο Πορτογάλος  έπεσε, αλλά δεν κατάφερε να αποκρούσει και ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε το Κύπελλο.

Ολυμπιακός (3-4-3): Σα – Παπασταθόπουλος (25’ Ρεαμπτσιουκ), Σεμέδο, Εμβιλά – Ανδρούτσος, Καμαρά (90’+2’ Βαλμπουενά), Μπουχαλάκης, Χολέμπας – Μπρούμα (46’ Φορτούνη), Μασούρας (86’ Χασάν), Ελ Αραμπί

ΠΑΟΚ (3-4-3): Πασχαλάκης – Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο – Ροντρίγκο, Σβαμπ, Ντόουγκλας Αουγκούστο, Μπαμπά (90 +5’ Μιχάι) – Ζίβκοβιτς, Ουάρντα (80’ Τσιγγάρας), Σφιντέρσκι (80’ Κρμέντσικ)

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)