Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα. Για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου, όπως η αλχημεία ή η μαγεία. Ο Ολλανδός ζωγράφος  Hieronymus Bosch που έζησε την περίοδο της πρώιμης Αναγέννησης, θεωρήθηκε εκείνη την περίοδο ως ένας “επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών”. Γύρω στα 1600, ο ιστορικός τέχνης Carel van Mander χαρακτήρισε τους πίνακες του Bosch ως “θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές”.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του, είναι “Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων”.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή ή τις προθέσεις του Bosch, αλλά η πολυπλοκότητα του συμβολισμού του εν λόγω πίνακα, έχει οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερμηνειών. Οι ιστορικοί τέχνης του εικοστού αιώνα διχάζονται ως προς το αν πρόκειται για μια ηθική προειδοποίηση ή ένα πανόραμα του χαμένου παραδείσου. Ο μυθιστοριογράφος Peter S. Beagle το περιγράφει ως μια ερωτική διαταραχή που μας μετατρέπει όλους σε ηδονοβλεψίες.

Ο Hieronymus Bosch τον δημιούργησε σε μια κομβική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι εξερευνητές ανακάλυπταν νέες εξωτικές χώρες, ο Leonardo da Vinci ζωγράφιζε τη Mona Lisa, ο Κοπέρνικος είπε ότι ο ήλιος ήταν στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και ο Έρασμος εξερευνούσε νέες, ριζοσπαστικές ιδέες.

Ήταν οι παραμονές της Μεταρρύθμισης, τότε που η Ευρώπη βίωνε τις πρώτες αναταραχές μιας πνευματικής κρίσης, στο απόγειο της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Στο `s-Hertogenbosch της Ολλανδίας, ο Hieronymus Bosch δεν είχε ιδέα ότι ένας πίνακάς του  θα εξακολουθούσε να μπερδεύει τους θεατές πέντε αιώνες αφότου τον ζωγράφισε.

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων είναι ένας από τους πιο περίπλοκους και λεπτομερείς πίνακες της ιστορικής τέχνης. Μια ελαιογραφία σε πάνελ βελανιδιάς. Zωγραφίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και στεγάζεται στο Museo del Prado στη Μαδρίτη από το έτος 1939.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το νόημα πίσω από τον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων του Hieronymus Bosh.  Οπότε, δε θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα αν πρόκειται για μια γιορτή ή καταγγελία.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr