Τα άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο προειδοποίησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, αναφορικά με το τέταρτο κύμα κορωνοϊού που αναμένεται να «χτυπήσει» από το φθινόπωρο σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Γραβάνης, οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα αφορούν τους ανεμβολίαστους σχεδόν κατά 95% ενώ επεσήμανε ότι αυτό θα συμβεί επειδή θα είναι η μειοψηφία. «Θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει», σχολίασε ενώ προειδοποίησε παράλληλα για το στέλεχος Δέλτα της Ινδίας «που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας».
Αυτή είναι ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας στο Facebook:
«ALERT ΠΡΟΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ
Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα σας αφορά σχεδόν αποκλειστικά. Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα σας αφορούν σχεδόν κατά 95%. Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει.
Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute).
Η πλήρης λοιπόν, προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε…
(**) ΔΗΛΩΣΗ Δεν έχω μετοχές και οποιαδήποτε οικονομική η επιστημονική σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία των εμβολίων κατά του Covid19».
Σημειώνεται πως για τέταρτο κύμα και μεταλλάξεις λόγω του τουρισμού το καλοκαίρι προειδοποιούν ειδικοί και λοιμωξιολόγοι, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών. Ωστόσο, καθησυχαστικοί εμφανίζονται σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων, με τον καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο να υπογραμμίζει πως »και ο μεικτός εμβολιασμός είναι απόλυτα ασφαλής». Αναφορικά με τις μάσκες η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζει πως «οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες όταν ο πληθυσμός εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%»