Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. 68 χιλιάδες νέες περιπτώσεις της νόσου διαγιγνώσκονται ετησίως ενώ 33 χιλιάδες καρκινοπαθείς πεθαίνουν.

Τα δύο τελευταία χρόνια η πανδημία είχε επιπτώσεις στην πρόληψη αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση περιπτώσεων ασθενών με καρκίνο. Πολλοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, κάποιοι πληρώνοντας από το υστέρημά τους.

Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν πως η υστέρηση σε προληπτικές εξετάσεις θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων σε επίπεδο που μπορεί να αγγίξει το 15%. Θετική εξαίρεση αποτελούν οι διαγνώσεις καρκίνου των πνευμόνων που έγιναν λόγω των αυξημένων εξετάσεων των πνευμόνων εξαιτίας της Covid-19.

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη νέων δομών αντιμετώπισης του καρκίνου ενώ εκκρεμεί η χωροθέτηση του νέου αντικαρκινικού κέντρου που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Η πρόληψη και ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελούν τα δύο ισχυρά όπλα στην αντιμετώπιση του καρκίνου Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του ξενώνα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Β. Ελλάδος.