Το Ναύπλιο μάς… ξαφνιάζει με μία σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 02/08 – 04/08. Κεντρικό θέμα, ο αγαπημένος Καραγκιόζης· όμως, ο ήρωας θα κινηθεί για ακόμη μία φορά, μακριά από τα συνηθισμένα.

Αρχικά, μέσα από μία έκθεση φιγούρων και σκηνικών, που αντί να εκτίθενται σε μία «κανονική» αίθουσα, «αποκτούν» ζωή σε μπερντέδες, στημένους σε ένα βαγόνι του ΟΣΕ, στην πλατεία. Αργότερα, ένα πολύχρωμο δίγλωσσο ελληνικό και αγγλικό κατάλογο του Ιδρύματος «Βασίλη Παπαντωνίου» και του εκδοτικού οίκου «Τόπος» με τίτλο «Εγώ, ο Καραγκιόζης, 1922 – 2022, ταξιδεύοντας έναν αιώνα με το τρένο».

Ο κατάλογος παρουσιάζει μέρος της συλλογής θεάτρου σκιών του Ιδρύματος, μαζί έναν θεωρητικό και πρακτικό οδηγό για όσους και όσες φιλοδοξούν να συνεχίσουν τον δρόμο του Μίμαρου, του Σπαθάρη, του Βασίλαρου και του Μάνθου και ακόμη σελίδες γέλιου, πείνας και δόξας από ανέκδοτα ημερολόγια, επιστολές και άλλα κείμενα καραγκιοζοπαιχτών.

Τέλος, με τρεις παραστάσεις που συνδυάζουν το αρχαίο και το σημερινό, το παραδοσιακό με το πρωτότυπο και το επίκαιρο. Η Βικτωρία Καρέλια είναι χορηγός του καταλόγου.

Στις 02 Αυγούστου θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο του πάρκου του ΟΣΕ το έργο «Ο καραγκιόζης Αν–Ιχνευτής», γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Γιάγκο Ανδρεάδη, επιμελητή της έκθεσης και συγγραφέα του καταλόγου. Πρόκειται για μία μεταφορά στα καθ’ ημάς «καραγκιοζίστικα», του αρχαίου σταυρικού δράματος του Σοφοκλή, όπου κυριαρχούν, όπως και στα έργα με ήρωα τον «Ξυπόλυτο», το χιούμορ και το σασπένς, η τρυφερότητα και η κοινωνική κριτική.

Η πλοκή

Οι σάτυροι Κολλητήρια αναλαμβάνουν να συλλάβουν με το αζημίωτο τον Ερμή, κλέφτη των βοδιών του Απόλλωνα. Τα καταφέρνουν με… χίλια ζόρια για το καλό του, γιατί έτσι ο Δίας θα τον αναγνωρίσει ως Θεό των κλεφτών και των ψευτών και «Υπουργό Συγκοινωνιών» στην κυβέρνηση του Ολύμπου.

Παίζουν δύο διαλεχτοί μάστορες, ο Κώστας και ο Μπάμπης Μακρής, εκπρόσωποι δύο γενιών δημιουργών και ο Γιάννης Πάλμος, εγγονός του σπουδαίου Γιάνναρου (Γιάννη Μουρελάτου).

Μαζί τους, συνυπάρχουν δύο εκλεκτοί συντελεστές, ο περφόρμερ μίμος, Φάνης Καφούσιας και ο μουσικός περφόρμερ, Παν Καπερνέκας, που θα ερμηνεύσει οκτώ όργανα, με κυρίαρχη την αρχαία λύρα, μουσική «πρωταγωνίστρια» των αρχαίων και των νέων «Ιχνευτών». Το έργο θα παρουσιασθεί, μεταξύ άλλων, στο Αίγιο (17/09) και την Πάτρα, στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (18/09).

Δύο άλλοι σπουδαίοι μάστορες θα ερμηνεύσουν τις παραστάσεις των επομένων ημερών. Ο Γιάννης Νταγιάκος, άξιος μαθητής του Σπαθάρη και του Μάνθου και συγγραφέας σημαντικών βιβλίων για τον Καραγκιόζη θα ερμηνεύσει στις 03/08 το κωμικό έργο «Ο Καραγκιόζης, μάγος» που μάς θυμίζει τον διάλογο του ελληνικού θεάτρου σκιών με τον κόσμο της Ανατολής.

Ο Τάσος Γεωργίου, που μαθήτεψε κοντά στον Μάνθο και άλλους διαλεχτούς δασκάλους και αποτελεί μία ξεχωριστή παρουσία στον κόσμο του θεάτρου σκιών, θα παίξει στις 04/08 το έργο «Η ορφανή της Χίου και ο Καπετάν Νικηταράς», με αναφορά στην επανάσταση του 1821.

Αμφότερα τα έργα είναι πιστές και ταυτόχρονα πρωτότυπες επιστροφές στο μαγικό και το ιστορικό στοιχείο, που αποτελούν σήμα κατατεθέν του ελληνικού Καραγκιόζη από την εποχή του μεγάλου πατρινού Μίμαρου. Θα πλαισιωθούν από τετραμελή ορχήστρα λαϊκών τραγουδιστών και οργανοπαικτών αποτελούμενη από τους: Πέννυ Γεωργοπούλου, Σωτήρη Παπαγεωργίου, Αργύρη Νικολάου και Δημήτρη Κρανίδα.