Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία και σήμερα, Παρασκευή 25/06, για 4η διαδοχική ημέρα. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ είναι πολύ πιθανό, οι μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά να ξεπεράσουν τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες, όπως αναφέρει το meteo.gr θα επικρατήσουν και στα νησιωτικά τμήματα, με τις μέγιστες να εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 37-38 βαθμούς στο Ανατολικό Αιγαίο και στους 38-39 βαθμούς στο Ιόνιο.

«Εβρασε» η θάλασσα: 3 – 4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία του νερού
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επισημαίνει ότι:

Οι εξασθενημένοι άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν σημαντικά σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.
Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Λόγω των εξασθενημένων ανέμων και της μεγάλης διάρκειας του θερμού κύματος, άνοδο παρουσιάζει η θερμοκρασία και των θαλασσών.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας την Πέμπτη 24/06 όπως υπολογίστηκε από δορυφορικές μετρήσεις. Όπως παρατηρούμε, στο Αιγαίο καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξης των 27-28 βαθμών, τιμές 3-4 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26-06-2021
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας (κυρίως της ανατολικής), της Θράκης και πιθανώς της Θεσσαλίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

sabbato_temp