Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες και πολλοί ήταν αυτοί που αναζήτησαν ανάσες δροσιάς σε κάποια παραλία. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα επηρέασαν  –περιέργως– και την τουρκική ηγεσία, η οποία θέλει προκλητικά να «παραθερίσει» στα Βαρώσια.

Την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι βρέθηκε στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ. Εκεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος, στο πλαίσιο προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου (διόλου τυχαία η ημερομηνία), επέλεξε να μιλήσει για τους «εισβολείς» Έλληνες και Ελληνοκύπριους.

Η τουρκική ηγεσία είναι προφανές πως δεν προτίθεται να χαμηλώσει τους τόνους εν μέσω θέρους κι έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους πάντες, προκειμένου να χτίζουν ένα ανιστόρητο αφήγημα.

Μια σειρά δηλώσεων στρώνουν το χαλί στον «σουλτάνο», ο οποίος προκλητικά θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα στην 47η επέτειο από την εισβολή στη Μεγαλόνησο. Έτσι λοιπόν, πρώτος απ’ όλους, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών», ενώ από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ΕρσίνΤατάρ, από την μία ισχυρίστηκε πως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού και από την άλλη θεώρησε ως «ιστορική τύχη» για την Κύπρο τον «Αττίλα». Ο προκλητικότερος όλων, όμως, είναι αναμφίβολα ο Φουάτ Οκτάι, προχωρώντας στην ανιστόρητη δήλωση περί «εισβολέων».

Οι αντιδράσεις εκ μέρους της Ελλάδας ήταν μάλλον αναιμικές, ενώ οι Βρυξέλλες απάντησαν στις προκλητικές δηλώσεις με το γνωστό τεχνοκρατικό ύφος πως «δεν θα δεχθούμε την λύση των δύο κρατών για την Κύπρο», μια φράση που φυσικά δεν ιδρώνει ούτε κατ’ ελάχιστο το αφτί του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Η αποφυγή σκληρών κυρώσεων έφερε ανακούφιση, αρχικά, στην τουρκική πλευρά. Όμως, πλέον, είναι εμφανές πως είναι έτοιμοι να ανεβάσουν τους τόνους ή την διπλωματική θερμοκρασία.

Αυτά γίνονται όταν ξέρεις πως ενώ υπάρχει ένας «μαθητής – ταραξίας» επιλέγεις να προβείς σε συστάσεις – παρατηρήσεις, αντί να τον εγγράψεις στο ποινολόγιο. Καλό και θερμό καλοκαίρι, λοιπόν, με την Τουρκία…

Τάσος Παππάς,

δημοσιογράφος