Πέρασαν έξι χρόνια από την κατάρρευση της ιταλικής αλυσίδας εστιατορίων του Jamie Oliver, με τον διάσημο σεφ και επιχειρηματία να είναι έτοιμος να την αναβιώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ίδιος δηλώνει ότι επιστρέφει σε μια εποχή που ο κλάδος αντιμετωπίζει μια «φρίκη» λόγω του υψηλότερου κόστους και της χαμηλής ζήτησης.
Ο Oliver σκοπεύει να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στο πλαίσιο της βρετανικής του επιστροφής στο Leicester Square του Λονδίνου τον Φεβρουάριο. Αυτή τη φορά, αντί να αναλάβει ο ίδιος όλο το ρίσκο, ο 50χρονος ήρθε σε συμφωνία franchise με την Brava Hospitality Group, την εταιρεία πίσω από την ιταλική αλυσίδα Prezzo, που θα του αποφέρει μέρος των κερδών από τα εστιατόρια.
Ο Oliver έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν στα είκοσί του. Απέκτησε δημοφιλία μέσω της τηλεόρασης, καθώς εστίαζε σε απλές συνταγές. Στη συνέχεια έγινε ένας από τους συγγραφείς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα βιβλία μαγειρικής του.
Ωστόσο, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες που ακολούθησαν δεν είχαν όλες αίσιο τέλος. Το 2019, η Jamie’s Italian τέθηκε υπό διαχείριση, μια μορφή πτώχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που τον ανάγκασε να κλείσει και τα 25 εστιατόριά της, αφήνοντας τους πιστωτές με βαριές απώλειες και με κόστος πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας.
Ο Oliver έκλεισε το τελευταίο κατάστημα της αλυσίδας μαγειρικών ειδών του το 2015 και το τελευταίο από τα τέσσερα βρετανικά εστιατόρια του, δύο χρόνια αργότερα. Τα κέρδη από την επιχείρηση μέσων μαζικής ενημέρωσης βοήθησαν να αμβλύνει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του Jamie’s Italian, η οποία επηρέασε επίσης τα εστιατόρια Fifteen London και Barbecoa.
Ο Oliver δήλωσε ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, λέγοντας ότι ήταν πολύ «αυθάδης» όταν άνοιξε καταστήματα που ήταν μεγαλύτερα από ό,τι χρειαζόταν. Η δεύτερη απόπειρα δημιουργίας μιας αλυσίδας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό θα ξεκινήσει με ένα μόνο κατάστημα, με τον Oliver να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην έγκριση των τοποθεσιών και των ενοικίων.
«Όταν συνέβη η παρακμή των κεντρικών εμπορικών δρόμων, όταν συνέβη η ‘Uberization’ του φαγητού, ήμασταν πολύ μεγάλοι, πολύ κολλημένοι και δεν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε», δήλωσε σε συνέντευξη στο πιο πολυτελές εστιατόριό του, το Jamie Oliver Catherine St, στο κέντρο του Λονδίνου. «Με την εμπειρία που έχω τώρα, θα το ξαναδοκιμάσουμε. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, αλλά και πολλά να χάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εάν η έναρξη της επιχείρησης πάει καλά, θα μπορούσε να ανοίξει τέσσερα νέα εστιατόρια τον χρόνο.
Ο σεφ επαναφέρει την επιχείρηση σε μια περίοδο πίεσης για τον κλάδο. Οι καταναλωτές τρώνε λιγότερο έξω, οι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις θα αυξηθούν για πολλούς το επόμενο έτος μετά τον προϋπολογισμό της περασμένης εβδομάδας, και οι εμπορικοί δρόμοι της Βρετανίας βρίσκονται σε σταθερή πτώση. Τα εστιατόρια έχουν επίσης αντιμετωπίσει υψηλότερο ελάχιστο μισθό και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
«Ο κλάδος είναι πραγματικά δύσκολος» σημείωσε ο Oliver, προσθέτοντας ότι κανένας εστιάτορας δεν είναι ικανοποιημένος με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τομέα της εστίασης.
Η προσφορά φρέσκων ζυμαρικών και αγαπημένων πιάτων του κοινού, όπως τα λιγκουίνι με γαρίδες, θα πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει τους πιεσμένους καταναλωτές της Βρετανίας, είπε ο Oliver, όπως και κάποια προγράμματα επιβράβευσης πελατών, σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι δεν θα έρθουν αν δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά».
Διαβάστε ακόμη:
- Άδεια λειτουργίας για τη VIRTUO TRADE ΑΕΠΕΥ – Ψίθυροι για «παλιό γνώριμο» της αγοράς
- Bank of America (BofA): Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία το 2026
- Βρετανία: Σαρώνει τη χώρα «υπεργρίπη» – Γονατίζουν οι δομές του NHS – Βίντεο
- Netflix-Warner Bros. Discovery: Το mega deal των $72 δισ. που αλλάζει το Χόλιγουντ