Ο James Cameron μπορεί να είναι σκηνοθέτης αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα τεχνολογίας, τα οποία άλλωστε σχολιάζει και στις ταινίες του – ήδη από το 1984, όταν σκηνοθέτησε το θρυλικό «Terminator». Σήμερα, με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύει το «Terminator» αποδεικνύεται προφητικό.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο 68χρονος οσκαρικός σκηνοθέτης είπε: «Το 1984 σάς προειδοποίησα, αλλά δεν με ακούσατε. Πιστεύω ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όπλα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε. Πιστεύω ότι στην ανάπτυξή της θα βρεθούμε σε έναν ανταγωνισμό ισοδύναμο με εκείνο των πυρηνικών όπλων όπου αν δεν κατασκευάσουμε εμείς όπλα, θα το κάνουν άλλοι, οπότε η κατάσταση θα κλιμακωθεί. Φανταστείτε την τεχνητή νοημοσύνη να μάχεται σε μια αρένα, με τέτοια ταχύτητα ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν πλέον να παρέμβουν αποκλιμακώνοντας την κατάσταση».

«Φανταστείτε την τεχνητή νοημοσύνη να μάχεται σε μια αρένα, με τέτοια ταχύτητα ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν πλέον να παρέμβουν αποκλιμακώνοντας την κατάσταση» δήλωσε.

Με αφορμή την απεργία που κήρυξε το συνδικάτο ηθοποιών του Χόλιγουντ μίλησε όμως και εκπρόσωπός του, ο Duncan Crabtree-Ireland, για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία του θεάματος, απέναντι στους οποίους προσπαθούν, μεταξύ αλλων, να προστατευτούν οι απεργοί: «Η “επαναστατική” πρόταση των παραγωγών είναι οι ερμηνευτές μας να σκανάρονται, να εισπράττουν ένα ημερομίσθιο και μετά οι εταιρείες να κατέχουν την εικόνα τους και να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε όποιο πρότζεκτ θέλουν, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και χωρίς αποζημίωση, για μια αιωνιότητα».

Διαβάστε περισσότερα