Σφοδρές αντιδράσεις και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσε μια ανάρτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να τοποθετηθεί στα αγγλικά –απευθυνόμενος σε ακροατήριο πέρα από το ελληνικό.

Στην εν λόγω ανάρτησή του ο κ. Βαρουφάκης προτίμησε να δει (και να πανηγυρίσει για την) ήττα του νεοφιλελεύθερου ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν, μπροστά από τα τρομακτικά προβλήματα και την εφιαλτική καταπίεση που θα αντιμετωπίσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν από τους σκοταδιστές ισλαμιστές που μόλις πήραν την εξουσία.

«Την ημέρα που ο φιλελεύθερος-νεοσυντηρητικός ιμπεριαλισμός ηττήθηκε μια για πάντα, οι σκέψεις του ΜέΡΑ25 βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες του Αφγανιστάν. Η αλληλεγγύη μας πιθανότατα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτές αλλά είναι το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε, τουλάχιστον προς ώρας. Κουράγιο αδελφές μας!)», έγραψε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 σε μια ανάρτησή του τα μεσάνυχτα.

Οι αντιδράσεις στο Twitter, κάτω από την ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη υπήρξαν πολλές και σφοδρές, με τον ίδιο να απαντάει πολλές φορές στα σχόλια.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του αρθρογράφου της Washington Post και πανεπιστημιακού καθηγητή Μπράιαν Κλάας… “Αυτό κερδίζει το βραβείο της χειρότερης τοποθέτησης για το Αφγανιστάν – και πιστέψτε με υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός”

Ο βρετανός δημοσιογράφος Έλιοτ Χίγκινς σχολίασε ειρωνικά, “Συγνώμη κυρίες, ο αντι- ιμπεριαλισμός είναι πολύ πιο σημαντικός από τις λεγόμενες “ελευθερίες” σας.

Ο Γερμανός δημοσιογράφου της Welt Ουλφ Πόσχαρντ έγραψε, ” Η Αριστερά του 2021 σε ένα tweet”.

https://twitter.com/ulfposh/status/1427154124504813568?s=20

Αυτές οι αντιδράσεις, ώθησαν το πρωί της Δευτέρας, τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 να κάνει δημοσίως ένα σχόλιο για να τονίσει τα προβλήματα των γυναικών στο Αφγανιστάν:

«Πριν από 20 χρόνια, διαδηλώναμε εναντίον της εισβολής σε Ιράκ και Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι θα ισχυροποιούνταν οι χειρότεροι ισλαμιστές (ISIS – Ταλιμπάν) – με κύρια, τραγικά θύματα τις γυναίκες. Σήμερα, δυστυχώς, ο φόβος μας εκείνος επιβεβαιώνεται και στο Αφγανιστάν – μετά το Ιράκ».

Λίγο αργότερα ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε σχετικά, με νέα ανάρτηση στα αγγλικά: «Είχαμε προβλέψει ότι ο νεοσυντηρητικός ιμπεριαλισμός θα ενίσχυε τον Μισογυνικό Ισλαμικό Φονταμενταλισμό (MIF). Και όντως αυτό συνέβη! Και πώς οι νεοσυντηρητικοί αντιδρούν; Κατηγορώντας… εμάς για τον θρίαμβο του MIF. Και δειλοί και εγκληματίες πολέμου. [Παρεμπιπτόντως, ποιος υποστηρίζει να αφήσουμε όλες τις γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν να έλθουν στην ΕΕ; Το DiEM25!]