Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα τις επιχειρήσεις αυτές, με στόχο τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την καταπολέμηση, όπως λέει η Τουρκία, των τρομοκρατικών απειλών από τις περιοχές αυτές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕA), την Πέμπτη, αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Σε μια τρίωρη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί και διοικητές, συζητήθηκαν επιχειρήσεις και έρευνες κατά ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το Συμβούλιο κάλεσε τις χώρες «που φιλοξενούν τρομοκρατικές ομάδες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο να εγκαταλείψουν αυτή τη θέση και να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια».

Σύντομα ξεκινούν οι επιχειρήσεις 

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας και ασφαλείς ζώνες», είπε ο Ερντογάν μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα ξεκινήσουν όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση θα έχει ως στόχο την επανέναρξη των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα σχετικά με τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε στην ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Ερντογάν.

Η περιοχή που στοχεύει η στρατιωτική επιχείρηση ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια ομάδα που περιλαμβάνει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, μια κουρδική ένοπλη ομάδα γνωστή και ως YPG.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια ομάδα που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η δήλωση του Ερντογάν ήρθε εν μέσω των αντιρρήσεων της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τες ότι φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με την ομάδα του PKK.