Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσοτέρων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19.

Επιπροσθέτως, ο ευρωπαϊκός οργανισμός σημειώνει πως για την ώρα το ισχύον πρωτόκολλο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό θεωρείται επαρκές.

H διευκρίνιση έρχεται την ώρα που η φαρμακοβιομηχανία Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει εντός του επόμενου μήνα από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές έγκριση για ενισχυτική δόση του εμβολίου της για τον κορωνοϊό, βάσει ενδείξεων μεγαλύτερου κινδύνου επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, αλλά και της εξάπλωσης της λίαν μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

 

Οι παρενέργειες που αναγνωρίζει ο ΕΜΑ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό και νωρίτερα, η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έδωσε επιπλέον κατευθύνσεις αναφορικά με τις παρενέργειες που ενδεχομένως να προκαλέσουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Έτσι, ο EMA συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19, Pfizer και Moderna.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre και συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson

H Pfizer

Η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο -στην ουσία μια αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου τους- που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού και σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.

Οι δύο εταιρείες -που θα είναι οι πρώτες οι οποίες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ειδικά κατά της Δέλτα– θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στην περίπτωση που μια ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της Δέλτα.

Παράλληλα, ανέφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτες ανθρώπων που έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους. Η έξτρα δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αύξησε την ισχύ των αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του ιού και κατά της παραλλαγής Βήτα («νοτιοαφρικανικής») κατά πέντε έως δέκα φορές.