Σε σκηνοθεσία του Ολιβιέ Μεγκατόν, η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Τα 24 Πρόσωπα του Μπίλι Μίλιγκαν» διερευνά την υπόθεση του Μπίλι Μίλιγκαν ως ο «εγκληματίας με τις 24 διαφορετικές προσωπικότητες», ο οποίος συνελήφθη το 1977 για τρεις βιασμούς στην πανεπιστημιούπολη του Οχάιο.

Η δίκη του κίνησε το ενδιαφέρον, καθώς κατά την διάρκεια της προετοιμασίάς διαγνώσθηκε με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δύο από τις 24 προσωπικότητες του διέπραξαν τα εγκλήματα, χωρίς ο Μάλιγκαν να το γνωρίζει.

Μπίλι Μίλιγκαν: «Ο εγκληματίας με τις 24 διαφορετικές προσωπικότητες»

Σύμφωνα με δημοσειεύματα, το 1977, ένας κατά συρροή βιαστής «χτύπησε» το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Τα συντριπτικά στοιχεία οδήγησαν γρήγορα τους ερευνητές στον Μπίλι Μίλιγκαν, έναν νεαρό άνδρα με τραυματική παιδική ηλικία και βρώμικο ποινικό μητρώο.

Κατά τη σύλληψή του, ο Μπίλι δεν θυμόταν τις επιθέσεις και η συμπεριφορά του άλλαζε διαρκώς.

Πάρα πολλοί ψυχιάτροι διέγνωσαν πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας, καθορίζοντας τελικά ότι έχει έως και 24 ξεχωριστες υπήρχαν στο μυαλό του. Η καθεμία είχε διαφορετικό όνομα, ηλικία, προφορά, ενδιαφέροντα, σεξουαλικές προτιμήσεις. Είχε ακόμη και διαφορετικές ψυχικές και σωματικές αδυναμίες, όπως δυσλεξία και πρόβλημα στην ακοή. Κάποιες από αυτές τον οδήγησαν σε βιαιοπραγίες, κλοπές και βιασμούς, με αποτέλεσμα ο Μίλιγκαν και οι 24 «εαυτοί» του να απασχολήσουν τον Τύπο, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

Ο Ολιβιέ Μεγακτόν (Taken 2) δημιούργησε μια συναρπαστική ερευνητική σειρά, η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με άτομα της οικογένειας Μίλιγκαν, φίλους, γιατρούς και άτομα επιβολής του νόμου που προσπάθησαν να μάθουν την αλήθεια. Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από την ετυμηγορία, και ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα αν οι πολλαπλές προσωπικότητες του Μπίλι όντως να ελέγχαν τις ενέργειές του ή ήταν μια βολική κάλυψη.

Τα 24 Πρόσωπα του Μπίλι Μίλιγκαν  -    Ο εγκληματίας με τις 24 διαφορετικές προσωπικότητες

H Αθώωση

Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος των Ηνωμένων Πολιτειών που αθωώθηκε χάρη στη ψυχική του κατάσταση. Εισήχθη στη ψυχιατρική πτέρυγα νοσοκομείου στο Οχάιο, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία. Έμεινε εκεί για 10 χρόνια. Το 1988 οι γιατροί έδωσαν εξιτήριο στον Μίλιγκαν, καθώς πίστευαν ότι είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού του.

Το 1991 μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου ίδρυσε μια εταιρία παραγωγής. Άρχισε να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους για τη ζωή του και έκανε κριτική στους ψυχιάτρους και στα νοσοκομεία. Ωστόσο, οι ταινίες του δεν προβλήθηκαν ποτέ. Η εταιρία του χρεοκόπησε και έκλεισε. Μετά από αυτή την επαγγελματική αποτυχία, ο Μίλιγκαν κλείστηκε στον εαυτό του και απομακρύνθηκε από τους φίλους του. Πέθανε το 2014 σε ηλικία 59 ετών από καρκίνο.

Η ζωή του έγινε βιβλίο, αλλά και ταινίες. Στη ζωή του βασίζεται το ψυχολογικό θρίλερ «Split» με τον ηθοποιό Τζέιμς Μακαβόι, το οποίο δέχτηκε τρομερές κριτικές.