«Ο κόσμος έχει αλλάξει προς το χειρότερο με πολυάριθμους τρόπους, μαστιζόμενος από την κλιματική αλλαγή, τον υπερπληθυσμό και την κατασπατάληση φυσικών πόρων», υπογράμμισε ο Ούγγρος εφευρέτης, σχεδόν μισό αιώνα μετά την επινόηση του εμβληματικού κύβου.

Το πολύχρωμο παζλ σε μορφή κύβου 3x3x3, το οποίο αποτελεί μία εκ των διασημότερων εφευρέσεων της Ουγγαρίας σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές μεταξύ μικρών και μεγάλων, μετρώντας εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις ανά την υφήλιο.

Ο Έρνο Ρούμπικ, συνεχίζοντας να θεωρεί τον εαυτό του «ενθουσιώδη κηπουρό» καθώς καλλιεργεί κάθε λογής φυτό στην υπερσύγχρονη κατοικία του σε ένα προάστιο της Βουδαπέστης, τόνισε ότι «ενώ η τεχνολογική πρόοδος βελτίωσε τον κόσμο, το συνολικό ισοζύγιο των αλλαγών είναι αρνητικό. Όπερ σημαίνει, ότι η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και η σύνδεση με τον φυσικό κόσμο είναι ζωτικής σημασίας.

«Η φύση διαθέτει συστήματα, τα οποία μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία, εάν αυτή διαταραχθεί», ανέφερε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Ρόιτερς, μιλώντας από μία βεράντα του σπιτιού, όπου κυριαρχούν τα τετράγωνα στοιχεία, επίσης σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα.

«Έχουμε ανατρέψει δραματικά αυτή την ισορροπία. Για εμένα, το πιο οδυνηρό είναι το γεγονός πως δε φαίνεται να ξέρουμε πλέον, τι σημαίνει να είσαι ταπεινός, λιτός ή φειδωλός».

Ο κ. Ρούμπικ, η –διασημότερη– εφεύρεση του οποίου βασίζεται στην εστίαση, την επίλυση προβλημάτων και την πρακτική προσέγγιση, σημείωσε ακόμη ότι «ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι ο σημαντικότερος στην προετοιμασία των νεότερων γενεών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων».

«Θα πρέπει να επενδυθούν πολλά περισσότερα· όχι μονάχα χρήματα, αλλά προσοχή, ενέργεια και διανοητική προσπάθεια, ώστε οι επόμενες γενεές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες, ώστε να διαχειριστούν τα λάθη μας», σχολίασε.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε για την υπερβολική χρήση ψηφιακών παιχνιδιών και συσκευών από παιδιά, εντοπίζοντας πως εκείνα «περιορίζουν το εύρος των ευκαιριών μάθησής τους, στον φυσικό κόσμο. Αν βλέπω την πραγματικότητα μόνο μέσω ενός εικονικού φακού, αυτό μειώνει δραματικά την εμπειρία. Σαν να μην διαβάζεις μόνος σου ένα βιβλίο, αλλά να βάζεις κάποιον να σού συνοψίσει το περιεχόμενό του», κατέληξε.