Μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι οι αποδόσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) θα είναι συγκρίσιμες αν όχι μεγαλύτερες από αντίστοιχες άλλων γειτονικών χωρών απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χτες το απόγευμα στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Θα παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον και μετά τις ρυθμίσεις αυτές . Τα κέρδη θα είναι συγκρίσιμα αλλά και μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής. Αυτό είναι το πνεύμα μας» τόνισε και απαντώντας στις αιτιάσεις για τα μέτρα οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα που προωθούνται στη Βουλή για τον ΕΛΑΠΕ σημείωσε ότι ακολουθούν τη λογική που έχει η κυβέρνηση και στη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας με ορθολογικό επιμερισμό των βαρών στους εμπλεκόμενους. «Προχωρούμε με δίκαιη κατανομή του βάρους με λύσεις βιώσιμες. Αυτό συνδυάζεται και με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» ώστε οι ΑΠΕ να ενταχθούν σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής ενώ οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν μια μικρή επιβάρυνση σε σχέση με το όλο πακέτο, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021 θα ολοκληρωθεί το νέο πλαίσιο για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας ώστε να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης στα δύο έτη από επτά με οκτώ που είναι σήμερα.
«Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Προετοιμάζουμε το πλαίσιο για υβριδικά έργα, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το πράσινο υδρογόνο. Αυτές οι ρυθμίσεις θα ανοίξουν τη βεντάλια για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η σύσταση επιτροπής για το νέο πλαίσιο για υδρογόνο με συμμετοχή επιστημόνων και της αγοράς» σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ.
Οι λιγνιτικές περιοχές
Στο μεταξύ όπως σημείωσε ο κ Χατζηδάκης αναλύοντας του πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το master plan της απολιγνιτοποίησης, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα και βασίζεται σε κοινοτικούς πόρους. «Είναι ένα πρόγραμμα 5 δισεκ., 10 φορές πιο πάνω από το ΕΣΠΑ για τη Δ. Μακεδονία» τόνισε και αναφέρθηκε στο πρόσφατα εγκριθέν κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές για την περίοδο 2021-2022. Ανέφερε, δε, ότι με το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, θεσπίζονται οι ζώνες απολιγνιτοποίησης στις λιγνιτικές περιοχές όπου θα επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Παράλληλα σημείωσε ότι θα υπάρξουν πράσινες δράσεις και στα νησιά όπου εγκαταλείπεται η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες.
Σε σχέση με τους άλλους άξονες της ενεργειακής πολιτικής, πέρα από τις ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, στην ηλεκτροκίνηση, όπου η κυβέρνηση έχει ζητήσει 400 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με το πρόγραμμα των 3 δισεκ. πάλι από το Ταμείο.
Τεκμηρίωση στη μετάβαση
Αναφερόμενος κατά την ίδια συζήτηση, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι απόλυτα εφικτός στόχος, όπως και η διασύνδεση των νησιών, ωστόσο απαιτείται ρεαλισμός και τεκμηρίωση ως προς την απεξάρτηση από τα υγρά καύσιμα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα παραμείνουν στο ενεργειακό ισοζύγιο για αρκετό διάστημα. Σημείωσε πως ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει ξεκινήσει να ρίχνει το βάρος των επενδύσεων προς τις ΑΠΕ, κατασκευάζοντας τη μεγαλύτερη μονάδα ανανεώσιμων πηγών από φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ, τόνισε ότι οι λύσεις που προτείνονται επηρεάζουν δικαίως ή αδίκως πολλούς, ωστόσο το πρόβλημα του ελλείμματος έπρεπε να λυθεί, καθώς οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα και στηρίζονται στη σταθερότητα του πλαισίου.
Κλειδί ο ΤΑΡ
Ο υπεύθυνος του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα Luca Schieppati, υπογράμμισε ότι το έργο είναι πλέον λειτουργικό, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2021 θα γίνει το market test για τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού από 10 σε 20 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως. Όπως είπε ο TAP και το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Αερίου είναι ένα βασικό βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενώ σημείωσε ότι με τα 10bcm φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αρχικά ο TAP μπορεί να διασφαλίσει περίπου ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, το ένα τέταρτο της Ελλάδας (1bcm) και περίπου το 12% της ιταλικής ζήτησης φυσικού αερίου (8bcm).
Επίσης ο TAP θα υποστηρίξει επίσης την ολοκλήρωση της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω διασυνδέσεων με βασικές ενεργειακές υποδομές, όπως το IGB (Interconnector Greece Bulgaria) ή το IAP (Ionian Adriatic Pipeline) ενώ θα συμβάλει ενεργά στον παγκόσμιο στόχο της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς επιτρέπει την εισαγωγή μιας καθαρότερης πηγής ενέργειας.
Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Protergia – MYTILINEOS, Ντίνος Μπενρουμπή, υπογράμμισε ότι οι μονάδες φυσικού αερίου καθιστούν δυνατή την απολιγνιτοποίηση, ενώ τόνισε πως η νέα μονάδα του ομίλου, ισχύος 826 μεγαβάτ, θα είναι έτοιμη ως το τέλος του 2021. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, ο όμιλος διαθέτει έργα εν λειτουργία ισχύος 250 μεγαβάτ και υπό κατασκευή σε διάφορα στάδια 1000 μεγαβάτ. Στάθηκε τέλος, ιδιαίτερα στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.
Σε άλλη συζήτηση για την αγορά ενέργειας ο Αριστοφάνης Στεφάτος Διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα είναι σε ενεργειακό σταυροδρόμι. «Παράλληλα αγορά μας αυξάνει τις ανάγκες της κι έτσι η χώρα δε θα είναι πεδίο μόνο για μεταφορά αλλά και για επενδύσεις» ανέφερε ενώ ο Fernando Kalligas Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αφού έκανε εκτενή αναφορά στις υποδομές του Διαχειριστή τόνισε ότι η Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος ο ο Κωστής Σιφναίος Project Director της Gastrade αναφέρθηκε στη σημασία διασυνδέσεων που αναπτύσσει η Ελλάδα ενώ ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου υπογράμμισε τη σημασία των ΑΠΕ για την ανάπτυξη περιοχών της χώρας αναφερόνος ειδικότερα στο πρόγραμμα ανάπτυξης αιολικών που τρέχει η εταιρία του ύψους 300 εκ στο Αν. Αιγαίο.