Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης γκράφιτι Banksy ολοκλήρωσε τη σειρά με τα ζώα που “απελευθέρωσε” στο Λονδίνο ενθουσιάζοντας τους θαυμαστές του. Μετά από εννέα ημέρες pop-up έργων τέχνης διάσπαρτων σε όλη την πρωτεύουσα, τελικά ο επίλογος γράφτηκε έξω από τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.

Αν και όλα τα έργα-έκπληξη έχουν πλέον αποκαλυφθεί, οι εικασίες σχετικά με την έμπνευση πίσω από αυτά συνεχίζονται. Τι σημαίνουν και πώς έγιναν δεκτά από τον κόσμο της τέχνης και του γκράφιτι;

Το τελευταίο έργο του Banksy, έξω από τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου στο Κάμντεν του βόρειου Λονδίνου, δείχνει έναν γορίλα να σηκώνει το παντζούρι για να απελευθερώσει ένα θαλάσσιο λιοντάρι και πουλιά, ενώ άλλα ζώα φαίνεται να κοιτάζουν από μέσα.

 

Αλλά η σειρά των έργων τέχνης ξεκίνησε με ένα έργο στις 5 Αυγούστου που φαίνεται να δείχνει μια κατσίκα σκαρφαλωμένη σε ένα περβάζι καθώς πέτρες πέφτουν σε έναν τοίχο στο Kew Green στο Ρίτσμοντ, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

 

 

Το επόμενο έργο αποκαλύφθηκε στις 6 Αυγούστου και απεικονίζει δύο ελέφαντες να προσπαθούν να φτάσουν ο ένας την προβοσκίδα του άλλου και τρεις μαϊμούδες να κρέμονται από μια σιδηροδρομική γέφυρα στο Brick Lane, στο ανατολικό Λονδίνο, στις 7 Αυγούστου.

 

 

 

 

Μέχρι την τρίτη ημέρα, όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν υπάρχει νόημα στη σειρά που εμφανίζονται τα έργα και τελοσπάντων τι θέλουν να επικοινωνήσουν στο κοινό.

 

Ίσως η κατσίκα να ήταν μια μεταφορά για το ότι βρισκόμαστε στην άκρη μιας στιγμής αλλαγής, ή οι δύο ελέφαντες να έφταναν απέναντι από διαφορετικές πλευρές από κάτι; Ίσως οι τρεις μαϊμούδες να αντιπροσώπευαν τις “σοφές μαϊμούδες” στην ιαπωνική παροιμία “see no evil, hear no evil, speak no evil”;

Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα έργα είναι μια αναφορά στον κοινωνικό διχασμό εν μέσω των πρόσφατων ταραχών στο Λονδίνο, άλλοι ότι αφορούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας. Ο Τζέιμς Ράιαν, διευθύνων σύμβουλος της γκαλερί Grove Gallery, η οποία πωλεί πρωτότυπα και εκτυπώσεις του Banksy, δήλωσε στο BBC ότι αρχικά πίστευε ότι τα έργα είχαν “πολιτικά φορτισμένα και υποκινούμενα μηνύματα, έτσι η κατσίκα είναι μια αναφορά στην Παλαιστίνη και τη Γάζα, και στη συνέχεια ο λύκος που φωνάζει για βοήθεια”. Από τότε που αποκαλύφθηκε το τελικό έργο, ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχει το θέμα έχει να κάνει με τον εγκλεισμό και την απειλή των ζώων.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Τζέιμς Πικ, παρουσιαστής της εκπομπής The Banksy Story του BBC, επεσήμανε ότι ο καλλιτέχνης ενδιαφέρεται πολύ για τα ζώα και πως “βοήθησε την Greenpeace με μια εκστρατεία πριν από μερικά χρόνια”.