Ο πρώην πρωθυπουργός συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ είναι ο νικήτης των προεδρικών εκλογών της Φινλανδίας απέναντι στον αντίπαλό του Πέκα Χααβίστο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από τις εντάσεις με τη γειτονική Ρωσία μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τα οριστικά αποτελέσματα δίνουν το 51,6% των ψήφων στον Στουμπ, έναντι 48,4% για τον Χααβίστο. Το 70,7% των σχεδόν 4,3 εκατομμυρίων εκλογέων που συμμετείχαν σε αυτό τον δεύτερο γύρο.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Φιλανδίας ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος των Πρασίνων Πέκα Χααβίστο δήλωσε «Αλεξάντερ, συγχαρητήρια στον 13ο πρόεδρο της Φινλανδίας». Ο Χααβίστο είχε θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις εκλογές.

Με ικανοποίηση και απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ο Στουμπ δήλωσε «Είναι απίστευτο που μια χώρα του μεγέθους της Φινλανδίας μπορεί να διοργανώσει τόσο δίκαιες και τίμιες εκλογές σε αυτή τη συγκυρία πολιτικής ασφαλείας. Είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία στη Φινλανδία, είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όλους τους Φινλανδούς που ψήφισαν».

Ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, είναι ο αρχηγός του κράτους και η θητεία του διαρκεί έξι χρόνια. Ο Πρόεδρος, ηγείται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση ενώ, είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Ο νέος προεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: