Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νυξ ήταν εκεί πριν από κάθε άλλον. Κατ’ άλλους, αυτό δεν είναι ακριβές και παρουσιάζεται σαν κόρη του Χάους, σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι από τις πρωταρχικές δυνάμεις στη γέννηση του σύμπαντος. Με την εμφάνισή της, δραστήρια όσο λίγοι εκεί επάνω, ξεκίνησε να στήνει το στρατό της, με γάμους, γέννες και παρθενογενέσεις.

Χάροντας, Θάνατος, Αιθέρας, Ύπνος, Στύγα και Ημέρα τα παιδιά της συμβίωσής της με τον αδερφό της Έρεβος, η Λύσσα ήρθε στον κόσμο όταν το ‘’flavour of the month’’ ήταν ο Ουρανός, ενώ όταν αποφάσισε πως δε θέλει σύντροφο δίπλα της, ήρθαν στη ζωή η Απάτη, η Νέμεσις, η Οϋζής, ο Μόρος, ο Μώμος και άλλες ‘’ευχάριστες’’ για τον άνθρωπο θεότητες.

Η Νυξ κλεισμένη μέσα στη σπηλιά της, δίνοντας χρησμούς και κινώντας τα νήματα του κόσμου, καθόριζε τη ζωή και τη μοίρα θεών και ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για τη Νύχτα και κείμενα αρχαίων συγγραφέων, αυτές όμως του Ομήρου αρκούν για να δώσουν το στίγμα. Αναφέρει στην ‘’Ιλιάδα’’ πως όταν η θεά Ήρα έβαλε τον Δία στο μάτι και τον πολιορκούσε, ζήτησε από τον Ύπνο, γιό της Νύχτας, τη βοήθειά του. Θα βύθιζε το Δία σε ένα βαθύ ύπνο ώστε να μπορούσε πιο εύκολα να τρυπώσει αυτή στο κρεβάτι του. Σε αντάλλαγμα θα τον γέμιζε χρυσάφι.

Το κακό για την ίδια ήταν πως το ίδιο κόλπο είχε χρησιμοποιήσει και τη φορά που προσπάθησε να επέμβει στον Τρωικό πόλεμο. Εκεί όταν ο Δίας ξύπνησε, χτυπούσε με μανία όποιον έβρισκε μπροστά του αναζητώντας τον Ύπνο και σταμάτησε μόνο όταν η Νυξ εμφανίστηκε μπροστά του, υπερασπιζόμενη το γιό της.

Ο Δίας έξαλλος μεν, φοβισμένος δε, έδωσε τόπο στην οργή, δείχνοντας τελικά ποιος έκανε κουμάντο στις κορυφές του Ολύμπου.