Άρρωστος με Covid και εγκαταλειμμένος από συμμάχους, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται στο παραλιακό του σπίτι στο Ντέλαγουερ, θυμωμένος με τη «συντονισμένη εκστρατεία» που επιχειρείται για να τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει την κούρσα, αλλά και πικραμένος με αυτούς που θεωρούσε κοντινούς του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συνεργάτη του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και της Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στην πολιτική σκηνή αρκετές δεκαετίες και έτσι θεωρεί πως οι διαρροές που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες είναι συντονισμένες για να αυξήσουν την πίεση να αποσυρθεί, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά του. Θεωρεί την Νάνσι Πελόζι, την πρώην πρόεδρο της Βουλής, κύρια υποκινήτρια αυτής της προσπάθειας, αλλά είναι ενοχλημένος και με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο βλέπει ως «μαριονέτα πίσω από τα παρασκήνια».

Η τριβή μεταξύ του εν ενεργεία προέδρου και των ηγετών του δικού του κόμματος ένα βήμα πριν τις εκλογές είναι κάτι πρωτόγνωρο στην Ουάσιγκτον, ειδικά με όσους ήταν στενοί σύμμαχοι τα τελευταία 12 χρόνια. Άλλωστε, ήταν ο Ομπάμα που ανέδειξε τον Μπάιντεν από αποτυχημένο υποψήφιο πρόεδρο σε αντιπρόεδρο της δικής του κυβέρνησης, προετοιμάζοντάς τον για τη νίκη του Λευκού Οίκου το 2020 και ήταν η Πελόζι και ο Γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Γερουσίας, που προώθησαν τα σημαντικά νομοθετικά του επιτεύγματα.

Ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες παρατήρησαν και αναφέρουν στους New York Times υπό άκρα ανωνυμία ότι ο Ομπάμα δεν έχει κάνει τίποτα να τον βοηθήσει τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και όταν οι πρώην συνεργάτες του δημοσίως έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για απόσυρσή του από την κούρσα, κάτι που ερμηνεύθηκε ως μήνυμα από το στρατόπεδο του πρώην προέδρου.

Ενώ ο νυν πλανητάρχης και η ομάδα του δημοσίως επιμένουν ότι παραμένει στην κούρσα, άνθρωποι κοντά του έχουν εκμυστηρευτεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες προς το αντίθετο. Μερικοί έχουν αρχίσει να συζητούν ημερομηνίες και τοποθεσίες για μια πιθανή ανακοίνωση ότι αποσύρεται.

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ, οι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι δεν θα ήθελε να το κάνει πριν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την Τετάρτη με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων για να απευθυνθεί στο Κογκρέσο, μην θέλοντας να δώσει την ικανοποίηση στον πρωθυπουργό λόγω των τεταμένων σχέσεών τους τελευταία για τον πόλεμο της Γάζας.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν αγανακτεί με την πίεση και αυτοί που τον πιέζουν κινδυνεύουν να τον κάνουν να επιμείνει ακόμα περισσότερο. Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τη σκέψη του είπαν ότι δεν είχε αλλάξει γνώμη μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Φανερά ενοχλημένος με τον Ομπάμα

Στις ιδιωτικές του αντιδράσεις για τον Ομπάμα και ακόμη και για συνεργάτες του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι το βρίσκει ιδιαίτερα ειρωνικό ότι οι «αρχιτέκτονες» των ιστορικών απωλειών των Δημοκρατικών στις μεσοεκλογές του 1994 και 2010 θα τον καθοδηγούσαν για το πώς να σώσει το κόμμα μετά από τις καλύτερες του αναμενόμενου μεσοεκλογές του 2022. Ενώ ένα άτομο είπε ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ενοχλημένος με τον ίδιο τον κ. Κλίντον – στην πραγματικότητα, είναι ευγνώμων που ο πρώην πρόεδρος έχει πιέσει δωρητές να συνεχίσουν να δίνουν – άλλοι είπαν ότι ο Ομπάμα είναι μια άλλη ιστορία.

Περισσότεροι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο κάλεσαν δημοσίως τον πρόεδρο την Παρασκευή να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον υποψήφιο για να αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το φθινόπωρο. Μεταξύ αυτών ήταν ο Γερουσιαστής Μάρτιν Χάινριχ του Νέου Μεξικού, ο Γερουσιαστής Σέρροντ Μπράουν του Οχάιο και τουλάχιστον εννέα Δημοκρατικοί της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροσώπου Ζόε Λόφγκρεν, στενής συμμάχου της κ. Πελόζι, της συμπολίτισσάς της από την Καλιφόρνια.

Ο κ. Μπάιντεν αντέδρασε την Παρασκευή με δήλωση υποσχόμενος να συνεχίσει την κούρσα. «Ανυπομονώ να επιστρέψω στην εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσω να αποκαλύπτω την απειλή της ατζέντας Project 2025 του Ντόναλντ Τραμπ ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζομαι το ρεκόρ μου και το όραμα που έχω για την Αμερική. Σώζουμε τη δημοκρατία μας, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους», είπε.

Αλλά ο Μπάιντεν διατηρεί μια πικρία από τότε που ο κ. Ομπάμα τον αποθάρρυνε να τρέξει για πρόεδρος το 2016, προωθώντας την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχασε από τον Τραμπ. Έτσι, οι συμβουλές του Ομπάμα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενες στο Ρεχόμποθ αυτή τη στιγμή, κάτι που ίσως είναι ένας λόγος που ο πρώην πρόεδρος δεν τις προσφέρει άμεσα, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά του.

Ενώ τα περίπου 40 μέλη του Κογκρέσου που έχουν δημοσίως καλέσει τον πρόεδρο να αποσυρθεί αντιπροσωπεύουν μια μειοψηφία, ιδιωτικά δεκάδες άλλοι λέγεται ότι συμφωνούν. Δύο Δημοκρατικοί της Βουλής εκτίμησαν ότι σε μια μυστική ψηφοφορία το 70% με 80% της κοινοβουλευτικής τους ομάδας θα προτιμούσε να αποσυρθεί ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους New York Times.

Διαβάστε ακόμη: