Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι στην κορυφή του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia απέδειξε ότι η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι υψηλή, υπερδιπλασιάζοντας τα έσοδά της σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και προβλέποντας έσοδα 32,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επόμενο τρίμηνο.

Καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνοντας τη ζήτηση για τα πολύτιμα τσιπ της Nvidia, η εταιρεία αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό να δημοσιεύσει ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 30,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το τρίμηνο, υπερδιπλασιάζοντας τα έσοδά της σε σχέση με πέρυσι και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 28,86 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της υποχώρησε κατά 6,9% μετά τα αποτελέσματα.

Αυτό που δημιουργεί προβλήματα για την Nvidia είναι οι προσδοκίες των επενδυτών, ιδιαίτερα καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες τους όσον αφορά τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί», δήλωσε ο αναλυτής της Emarketer, Τζέικομπ Μπερν, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πήχη για την Nvidia κάθε τρίμηνο και οι προσδοκίες δεν είναι πια ρεαλιστικές».

Παρομοίως, ο Ντάνιελ Νιούμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογικών ερευνών The Futurum Group, δήλωσε στο Business Insider ότι τα νούμερα του β’ τριμήνου που παρουσίασε η Nvidia ήταν ισχυρά «αλλά αυτό το επίπεδο καλών στοιχείων είχε ήδη τιμολογηθεί» από τους επενδυτές. Περιέγραψε τις προσδοκίες ως «παράλογη υπερβολή».

Kατ’ αυτόν τον τρόπο, η καθοδήγηση για το τρέχον τρίμηνο απέτυχε επίσης να εντυπωσιάσει ορισμένους επενδυτές.

Η Nvidia προέβλεψε ότι τα έσοδά της για το γ’ τρίμηνο θα είναι περίπου 32,5 δισ. δολάρια, αριθμός χαμηλότερος από τις προσδοκίες των επενδυτών.

Οι αναλυτές της Jefferies θεώρησαν ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα ήταν «καλές, αλλά όχι αρκετά καλές» σε σημείωμά τους την Τετάρτη.

Καθυστερήσεις

Ερωτήματα προέκυψαν επίσης σχετικά με τις καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των Blackwell GPUs, οι οποίοι αναμένεται να αντικαταστήσουν τους επεξεργαστές γραφικών Hopper της Nvidia.

«Η πρόσφατη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας των Blackwell στην αγορά αύξησε την ανησυχία των επενδυτών», δήλωσε ο Μπερν.

O CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα αποστείλει Blackwell GPUs αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το δ’ τρίμηνο, κάτι που οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι ασαφές.

Τα στελέχη της Nvidia παρέμειναν επίσης ασαφή σχετικά με τα αναμενόμενα κέρδη από τους επεξεργαστές Blackwell παρά τις ερωτήσεις των επενδυτών.

Τα κέρδη της Nvidia «ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά το σημαντικό σημείο είναι ότι η καθυστέρηση των Blackwell έχει προκαλέσει ανησυχίες», ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies.

Σημειωτέον πως οι μετοχές άλλων εταιρειών μικροτσίπ όπως Broadcom, Advanced Micro Devices, Arm και Micron σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,6% και 2%. Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της TSMC κυμάνθηκαν επίσης 2% χαμηλότερα.

Κλονισμένη εμπιστοσύνη

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ για ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσον η αδυναμία της αγοράς εργασίας που ταρακούνησε τις μετοχές στις αρχές Αυγούστου έχει, πια, περάσει.

Η αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη, εν μέρει λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης της Nvidia, έχει τροφοδοτήσει τα κέρδη στη Wall Street το τελευταίο έτος.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη σε αυτό το ράλι έχει κλονιστεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια περίοδο κερδών που είδε τους επενδυτές να αποφεύγουν μετοχές τεχνολογικών εταιρειών των οποίων τα αποτελέσματα απέτυχαν να δικαιολογήσουν τις αυξημένες αποτιμήσεις toyw.

Οι επενδυτές έχουν επίσης αρχίσει να ανησυχούν για τις αυξήσεις στις ήδη υψηλές δαπάνες της Microsoft, της Alphabet και άλλων σημαντικών παικτών στην κούρσα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Reuters, οι μετοχές της Microsoft και της Alphabet συνεχίζουν να καταγράφουν πτώση από τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη: