Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε χθες να εξετάσει την υπόθεση που αφορά το εάν και κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η πολιτεία του Κολοράντο απαγόρευσε στον Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια των Ρεπουμπλικάνων όταν θα διεξαχθεί εκεί τον Μάρτιο η εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου τους. Το ίδιο έκανε και η πολιτεία του Μέιν, με τις κινήσεις τους να θεωρούνται ιστορικές. Έτσι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο. Εκεί υπάρχει καθαρή πλειοψηφία (6-3) των συντηρητικών.

Και στις δύο περιπτώσεις – Κολοράντο και Μέιν – το επιχείρημα στο οποίο βασίστηκε η λήψη των αποφάσεων είναι πως ο δισεκατομμυριούχος είναι ακατάλληλος για το κορυφαίο αξίωμα διότι ενεπλάκη σε «ανταρσία» όταν έγινε η αιματηρή επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, δυνάμει του άρθρου 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Τι πραγματικά σημαίνει αυτό για τον Ντόναλντ Τραμπ

Η 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος υιοθετήθηκε το 1868, ώστε να αποκλείονται από κάθε δημόσιο αξίωμα όσοι, ενώ είχαν ορκιστεί να υπερασπίζονται το Σύνταγμα, διέπραξαν «ανταρσία» ή «στάση». Είναι όμως η τροπολογία εφαρμοστέα στην υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ;

Οι δικηγόροι του κ. Τραμπ επιχειρηματολόγησαν ακόμη πως το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωσή του, αφού ήταν ακόμη πρόεδρος την 6η Ιανουαρίου 2021, καθώς και ότι τα γεγονότα εκείνης της ημέρας δεν ήταν «εξέγερση» και ο μεγιστάνας «επ’ ουδενί συμμετείχε σε εξέγερση».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει πως εκείνος ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020.

Διαβάστε ακόμη: