Ο Γκάρι Χάστγουιτ ξεκίνησε την παραγωγή του «Eno» ντοκιμαντέρ για το έργο του Βρετανού συνθέτη, τραγουδιστή, παραγωγού και θεωρητικού της μουσικής, Μπράιαν Ίνο, σύμφωνα με το Variety.

Στο ντοκιμαντέρ θα συμπεριληφθούν πλάνα που δεν έχουν προβληθεί ξανά, ακυκλοφόρητη μουσική από το αρχείο του Ίνο και εικαστική τέχνη. Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον θρύλο της μουσικής, το οποίο έχει την έγκρισή του.

«Eno»

Οι παραγωγοί λένε ότι το «Eno» θα κυκλοφορήσει σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις και ότι αξιοποιούν «πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής» στη δημιουργία και την παρουσίασή του. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποκαλυφθεί, οι γνώστες λένε ότι η τελική ταινία μπορεί να πάρει αμέτρητες διαφορετικές μορφές ανάλογα με την πλατφόρμα ή τον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλεται. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο που ο Μπράιαν Ίνο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να συνθέσει μουσική.

«Είναι το τέλειο θέμα για να χρησιμοποιηθεί αυτό το είδος προσέγγισης» λέει ο Γκάρι Χάστγουιτ. «Απέρριψε πολλά προηγούμενα πρότζεκτ επειδή δεν ήθελε να κάνει ένα συμβατικό βιογραφικό ντοκιμαντέρ» σημείωσε, σύμφωνα με το Variety.

Η συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Μπράιαν Ίνο ξεκίνησε πρώτη φορά το 2017, όταν ο μουσικός συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για το «Rams» ντοκιμαντέρ για τον Γερμανό σχεδιαστή, Ντίτερ Ραμς.

Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Eno» ανέλαβε η εταιρεία παραγωγής Film First με έδρα το Μπρούκλιν και πωλήσεις του διαχειρίζεται η Submarine. Το έργο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2023.

Ο Χάστγουιτ είναι επίσης καλά εξοικειωμένος με τον κόσμο της μουσικής, καθώς έχει συμμετάσχει ως παραγωγός σε φιλμ όπως το «I Am Trying to Break Your Heart: A Film About Wilco» (σε σκηνοθεσία Σαμ Τζόουνς και το ντοκιμαντέρ για τη Μέιβις Στέιπλς, «Mavis!» (σε σκηνοθεσία Τζέσικα Έντουαρντς).

Ως σκηνοθέτης, ο Χάστγουιτ εξερευνά τη διαδικασία δημιουργίας σχεδιαστών, καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων από το πρώτο του ντοκιμαντέρ «Helvetica» το 2007.

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο Μπράιαν Ίνο βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και της καλλιτεχνικής καινοτομίας. Ο μεγάλης επιρροής Βρετανός μουσικός, παραγωγός, ακτιβιστής, εικαστικός και αυτοαποκαλούμενος «ηχητικός τοπιογράφος» ξεκίνησε την καριέρα του ως ιδρυτικό μέλος της θρυλικής μπάντας Roxy Music στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Έφυγε από το συγκρότημα για να κυκλοφορήσει μια σειρά από σόλο δίσκους και αργότερα πρωτοστάτησε στο είδος της ambient μουσικής με το άλμπουμ του 1978 «Ambient 1: Music for Airports». Ως παραγωγός, ο Μπράιαν Ίνο βοήθησε στον καθορισμό και την επανεφεύρεση του ήχου κάποιων από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στη μουσική, συμπεριλαμβανομένων των Ντέιβιντ Μπόουι, U2, Talking Heads, Coldplay και πολλών άλλων. Συνέθεσε επίσης αυτό που μπορεί να είναι το μουσικό κομμάτι με τις περισσότερες στον κόσμο: τον ήχο εκκίνησης για τα Microsoft Windows.