«Αν θέλετε να μάθετε ποια είμαι, πρέπει να γνωρίσετε από πού κατάγομαι». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια στο «Walking Two Worlds» ένα νέο ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα και έχει ως θέμα την άνοδο στον κόσμο της μόδας της Quannah Chasinghorse, μοντέλο από την Αλάσκα.
Η 19χρονη Quannah Chasinghorse καταγόμενη από τις φυλές αυτοχθόνων Han Gwich’in και Oglala Lakota, η οποία γεννήθηκε στην Αριζόνα των ΗΠΑ και ζει στην Αλάσκα και η μητέρα της, Jody Potts-Joseph, παίρνουν θέση για να υπερασπιστούν την ιερή γη τους και τον τρόπο ζωής τους, ενώ καταρρίπτουν τα εμπόδια στην εκπροσώπηση των ιθαγενών, αναφέρεται στη σύνοψη του ντοκιμαντέρ.
Η ταινία μικρού μήκους, σε σκηνοθεσία της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας για το κλίμα, Μάια Γουίκλερ, ακολουθεί την Chasinghorse και τη μητέρα της, Jody Potts-Joseph, καθώς παλεύουν με τις δύο πραγματικότητες, στις οποίες ζουν αυτή τη στιγμή. Ο ένας κόσμος, στον οποίο κατοικούν είναι ο πιο οικείος, η Αλάσκα όπου ασχολούνται με το ψάρεμα, το κυνήγι και κινούνται με έλκηθρο. Ο άλλος κόσμος είναι πιο καινούριος και ίσως πιο ξένος, στον οποίο βρίσκονται χάρη στη νέα θέση της Chasinghorse ως ένα από τα πιο περιζήτητα νέα πρόσωπα στον κόσμο της μόδας, με εμφανίσεις στις πασαρέλες των οίκων Gucci και Chanel συμμετοχή δύο φορές στο Met Gala.
Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε περίοδο τριών ετών υπογραμμίζει την προσπάθεια πολλών γενεών πίσω από την ακτιβιστική δράση της Chasinghorse να προστατεύσει τη γη του λαού Han Gwich’in, το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής στη βόρεια Αλάσκα, από τις γεωτρήσεις πετρελαίου και τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Γουίκλερ συνάντησε τον Chasinghorse στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ όπου και οι δύο ασκούσαν πιέσεις για να σταματήσουν οι γεωτρήσεις πετρελαίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής.
Εκτός από την ανάδειξη της σύνδεσής της με τις πολιτιστικές της ρίζες και την κοινότητά της στην Αλάσκα, το ντοκιμαντέρ ρίχνει επίσης φως στον τρόπο με τον οποίο η Chasinghorse οδηγήθηκε στον κόσμο της μόδας σε τόσο νεαρή ηλικία, εργαζόμενη μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες. Αποκαλύπτει ότι πάντα ήθελε να γίνει μοντέλο, αλλά μερικές φορές δεν ένιωθε όμορφη λόγω των ιθαγενών της χαρακτηριστικών.
Οι ιθαγενείς της Αμερικής και οι ιθαγενείς της Αλάσκας έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό εκτός συνομιλιών για το κλίμα για τη γη τους και αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εκπροσώπηση σχεδόν σε κάθε επίπεδο. Παράγοντες όπως η γεωγραφική απομόνωση, η έλλειψη ολοκληρωμένων μεταφράσεων στις μητρικές γλώσσες συμβάλλουν, μεταξύ πολλών άλλων, στη χαμηλή εκπροσώπηση των ιθαγενών στις θέσεις λήψης αποφάσεων.