«Σε συνεργασία με διεθνή εταιρεία, οι διαπραγματεύσεις με την οποία   είναι σε προχωρημένο σημείο πρόκειται να αναπτυχθεί ο όμιλος Mytilineos στα υπεράκτια αιολικά».

Αυτό είπε ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia, τονίζοντας ότι ο νέος στόχος της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων κατά 55% στην Ε.Ε. ως το 2030 και η αύξηση της τιμή των ρύπων στα 52 ευρώ/τόνος αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο όμιλος Μυτιληναίου, όπως είπε δείχνει ενδιαφέρον για το σύνολο των εξελίξεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο. Την ίδια στιγμή, η νέα μονάδα φυσικού αερίου είναι σχεδόν έτοιμη και ο όμιλος βασίζεται στη δημιουργία του μηχανισμού ισχύος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά μέσα στην αγορά. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τη σημασία της νέας μονάδας για να μπορέσει η ΔΕΗ   στο 2022 και 2023 να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες όπως προγραμματίζει, αλλά και για να γίνει εφικτή η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Στα σχέδια της εταιρείας  είναι να προχωρήσει σε επιπλέον 300 MW αιολικών που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, αλλά και στα 1500 MW φ/β που αποκτήθηκαν πρόσφατα με εξαγορές και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα ως το 2022.

Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για 1000 μεγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας με 20 έργα των 50 μεγαβάτ με αποθήκευση μιας ώρας για συγκεκριμένους σκοπούς. Προκειμένου να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Σε ότι αφορά το target model, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι ξεκίνησε βεβιασμένα και ότι η αγορά επόμενης ημέρας δεν είναι σωστά δομημένη, ενώ χρειάζεται ένας μηχανισμός επιτήρησης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά εξισορρόπησης είχε σκαμπανεβάσματα και έχει ισορροπήσει πλήρως πλέον, πράγμα που θα γινόταν και χωρίς τη ρύθμιση που προωθήθηκε από τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.