Ένας από τους ήρωες που αναδείχθηκαν μέσα από τη φρίκη του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς, ο τελευταίος επιζών στρατιώτης απελευθερωτής, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 98 ετών.
Τον θάνατο του Ντούσμαν ανακοίνωσε μέσα από την ιστοσελίδα της η εβραϊκή κοινότητα Μονάχου – Άνω Βαυαρίας.
Ο Ντούσμαν, ένας στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού
Ως στρατιώτης του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ντούσμαν συνέβαλε στην απελευθέρωση των φυλακισμένων στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στην ανακοίνωση του θανάτου του, η πρόεδρος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, Σάρλοτ Νόμπλοχ, τον αποκάλεσε «Ήρωα του Άουσβιτς», υπογραμμίζοντας ότι έσωσε «αναρίθμητες ζωές».
«Κάθε σύγχρονος μάρτυρας που πεθαίνει αποτελεί απώλεια, αλλά το αντίο στον Ντέιβιντ Ντούσμαν είναι εξαιρετικά οδυνηρό», λέει. «Ήταν από τους τελευταίους που μπορούσε να εξιστορήσει τα γεγονότα εκ πείρας».
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς (γερμ. Auschwitz-Birkenau) ήταν το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα.
Δεν γνωρίζαμε το Άουσβιτς
Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν εκεί, πολλοί από αυτούς στους θαλάμους αερίων.
Σε συνέντευξή του, από το διαμέρισμά του, πέρυσι, ο Ντούσμαν είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι η μονάδα του χρησιμοποίησε τανκς για να περάσει τους μεγάλους φράκτες των εγκαταστάσεων.
«Δεν γνωρίζαμε ότι ο Άουσβιτς υπήρχε», είχε πει τότε.
Ο Ντούσμαν ήταν ένας από τους 69 άντρες στη μονάδα των 12.000 ατόμων που επέζησαν από τον πόλεμο, όχι όμως χωρίς απώλειες, καθώς μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, του αφαιρέθηκε ένας πνεύμονας.
Μετά τη στρατιωτική του καριέρα, έγινε διεθνής ξιφομάχος και προπονητής ξιφασκίας. Ήταν ο καλύτερος ξιφομάχος της ΕΣΣΔ το 1951 και καθοδήγησε τη σοβιετική ομάδα γυναικών από το 1952 έως το 1988, σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Οι ξιφομάχοι του κέρδισαν δύο χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Ντούσμαν:
«Όταν γνωριστήκαμε το 1970, αμέσως μου πρόσφερε τη φιλία και τις συμβουλές του, παρά τις προσωπικές του εμπειρίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Άουσβιτς και το γεγονός ότι και ο ίδιος είχε εβραϊκή καταγωγή», σημείωσε ο Γερμανός Μπαχ.
«Ήταν μια τόσο ουσιαστική ανθρώπινη χειρονομία, που ποτέ, μα ποτέ, δεν θα μπορέσω να την ξεχάσω», πρόσθεσε.
Μέχρι πριν τέσσερα χρόνια πριν, συνέχιζε να πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στην λέσχη ξιφομαχίας του και να παραδίδει μαθήματα, τόνισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.