Μετά την χθεσινή ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμ στις ΗΠΑ, πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς αυτές τις μέρες πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Από τη μεριά τους οι CEOs μεγάλων εταιρειών χτυπούν καμπανάκι στην Ευρώπη αναφορικά με το μέλλον της, ενώ παράλληλα σχολιάζουν την εποχή που ξεκινά στο εμπόριο με τον Τραμπ να βρίσκεται στο «τιμόνι».

Οι υπερβολικές ρυθμίσεις θα διώξουν τις βιομηχανίες από την Ευρώπη

Οι υπερβολικές ρυθμίσεις και το υψηλό κόστος μετάβασης σε καθαρή ενέργεια κινδυνεύουν να οδηγήσουν τις βιομηχανίες στο να οδηγηθούν αλλού, δήλωσε ο Morten Wierod, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελβετικού προμηθευτή βιομηχανικού εξοπλισμού, ABB.

Εγώ, οι πελάτες και οι συνεργάτες μας ανησυχούμε, γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό το μήνυμα να γίνει ξεκάθαρο, πρόσθεσε.

Ο Wierod είπε ότι είναι σημαντικό να απλοποιηθεί η γραφειοκρατική νομοθεσία της ΕΕ για να δοθεί στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία να καινοτομούν και να αναπτυχθούν, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες βιομηχανίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Κάθε κανονισμός τίθεται με καλές προθέσεις. Αλλά όταν μπαίνουν όλοι μαζί, το αποτέλεσμα γίνεται περίπλοκο, είπε μιλώντας στο CNBC.

«Ευρώπη ξύπνα»

Από την μεριά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zurich Insurance Μάριο Γκρέκο δήλωσε ότι η Ευρώπη «υστερεί» στην καινοτομία, ενώ επέμεινε ότι πρέπει να «ξυπνήσει» αν θέλει να ανταγωνιστεί άλλες παγκόσμιες αγορές.

«Η Ευρώπη πάντα υστερεί. Είναι πάντα απασχολημένη με τον εαυτό της», είπε ο Γκρέκο.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η Ευρώπη ασχολείται πάρα πολύ με την επιβολή ρυθμίσεων και ότι εμποδίζει την πρόοδο, ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες που απαιτούνται για την προώθηση της ανάπτυξης.

Τα σχόλια ήρθαν αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια σειρά εκτελεστικών διαταγών την πρώτη ημέρα της θητείας του, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και της ανάκλησης του στόχου ηλεκτρικών οχημάτων κατά 50%.

«Σε έναν κόσμο που προχωρά πολύ γρήγορα προς τα εμπρός, με πολλές καινοτομίες, είναι μια κλήση αφύπνισης, και πάλι, για την Ευρώπη. Και ελπίζω να την πάρει στα σοβαρά», πρόσθεσε.

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής

Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής όσον αφορά τη ρύθμιση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον CEO της Ericsson Μπόριε Έκχολμ.

«Δεν νομίζω ότι δημιουργεί αξία να είσαι πρώτος στις ρυθμίσεις», είπε. «Εκεί που πρέπει να είσαι πρωτοπόρος είναι η καινοτομία, χρειάζεσαι ένα πλαίσιο που να υποστηρίζει την καινοτομία. Εκεί οι ΗΠΑ ήταν πραγματικά επιτυχημένες και η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει το ίδιο», είπε.

Να θυμηθούμε τα οφέλη του παγκόσμιου εμπορίου

Καθώς εισερχόμαστε σε μια εποχή πιο προστατευτικών εμπορικών πολιτικών υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι το παγκόσμιο εμπόριο ωφελεί όλα τα μέρη, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DHL.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι κάτι πολύ θετικό όσον αφορά την ενίσχυση του πλούτου», είπε ο Τομπάιας Μάιερ.

«Παραμένει απαραίτητο έτσι ώστε τα έθνη να συμμετέχουν στην πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και στην εξέλιξη άλλων τομέων. Και τα οφέλη αφορούν και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ντινγκ Σουεξιάνγκ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν «νικητές» σε έναν εμπορικό πόλεμο, τη στιγμή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει την πιθανότητα επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ.

Ο Ντινγκ είναι ένας από τους τέσσερις αντιπρόεδρους της Κίνας. Η κινεζική οικονομία έχει παλέψει με την αδύναμη κατανάλωση και την πτώση της αγοράς των ακινήτων. Παρόλα αυτά, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε επίσημα κατά 5% πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη