«Μικρό αλλά εκπληκτικό, όπως το χαρακτήρισε ο επικεφαλής των δημοπρασιών στον οίκο Κρίστις.

Το σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι “Κεφάλι Αρκούδας”, διαστάσεων 7 επί 7 εκατοστά, πωλήθηκε για λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ (8,857,500 λίρες Αγγλίας), μαζί με τις αμοιβές, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ για σχέδιο του ντα Βίντσι.

Το σχέδιο άνηκε σε ιδιώτη από το 2008 και πωλήθηκε μέσω του οίκου δημοπρασιών Κρίστις.

Το σχέδιο έχει δημιουργηθεί με την τεχνική silverpoint και φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη

Αρχική εκτίμηση

Το σχέδιο ειχε εκτιμηθει  ότι θα πιάσει τιμή από 11 έως 16,6 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία. Εκτιμάται ότι είναι άνω των 500 ετών, ενώ το μέγεθός του είναι μόλις 2,75×2,75 ίντσες (7×7 εκ.), ενώ έχει τίτλο «Κεφάλι της Αρκούδας».

davinci_leonardo

Ο οίκος δημοπρασιών αναφέρει ότι το σχέδιο είναι μια εξαιρετική επίδειξη της αξεπέραστης ικανότητας του Λεονάρντο ντα Βίντσι ως σχεδιαστή καθώς και της πρωτοποριακής του στάσης απέναντι στη μελέτη της φύσης». Το σχέδιο εντάσσεται σε σειρά σκίτσων, που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, ενώ έχει δημιουργηθεί με την τεχνική «silverpoint», όπου μια λεπτή ασημένια γραφίδα εφαρμόζεται σε ειδικά επεξεργασμένο χαρτί. Ο Ντα Βίντσι έμαθε την τεχνική από τον δάσκαλό του, Αντρέα ντελ Βερότσιο, που ήταν και ο κορυφαίος καλλιτέχνης στη Φλωρεντία εκείνη την εποχή.

Ο πίνακας του Ντα Βίντσι «Salvator Mundi» είχε πωληθεί για ρεκόρ 450 εκατ. δολαρίων, σε μη γνωστό αγοραστή από τη Νέα Υόρκη το 2017, αν και ορισμένοι ειδικοί κρατούν επιφυλάξεις για το εάν πράγματι είναι δουλειά του διάσημου καλλιτέχνη.