Αγωγή κατά της Novartis ποσού 214 εκατ. ευρώ κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει ότι θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας για τις παράνομες πρακτικές της.

«Σήμερα το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis ποσού 214 εκατ. ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών. Το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται με νεότερη αγωγή να διεκδικήσει την οποιαδήποτε ζημία έχει υποστεί και είμαστε ξεκάθαροι ότι θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας Novartis για τις παράνομες πρακτικές της«, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι  κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα Μαϊου την εκκίνηση της διαδικασίας διεκδίκησης αποζημίωσης από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, με τις παρακάτω ενέργειες:

α) εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης

β) εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και

γ) εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.