Τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν τη Νότια Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα άφησαν συνολικά 337 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό.

«Η νοτιοαφρικανική αστυνομία αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των θανάτων» στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ σε 79 και στην ανατολική επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ σε 258 ως αποτέλεσμα της βίας, δήλωσε η υπουργός Χουμπούντζο Ντσαβχενί, αποδίδοντας μέρος αυτής της αύξησης του απολογισμού σε «τραυματίες που υπέκυψαν στα τραύματα τους».

Πτώματα βρέθηκαν επίσης σε διάφορα μέρη μέσα σε κτίρια, εργοτάξια ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έπιασαν φωτιά γύρω από το λιμάνι Ντάρμπαν και των οποίων η ανάσυρση μόλις ξεκίνησε.

Στο βιομηχανικό προάστιο Πάιντάουν, ένας αστυνομικός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτήν την εβδομάδα ότι εντοπίστηκαν μέσα στις τελευταίες μέρες πολλά πτώματα ανθρώπων που παγιδεύτηκαν σε πυρκαγιές, επί των οποίων έγινε πλιάτσικο εν μέσω των επεισοδίων.

 Λεηλασίες

Η βία, οι λεηλασίες και ο εμπρησμός ξέσπασαν στις 9 Ιουλίου στην Κουαζούλου-Νατάλ, την επομένη της φυλάκισης του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 15 μηνών για προσβολή δικαστηρίου. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν γρήγορα στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο 79χρονος Ζούμα καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα επειδή περιφρόνησε εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στη διάρκεια των εννέα ετών που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα κατήγγειλε ότι οι ταραχές και οι λεηλασίες που κράτησαν επί μια εβδομάδα υποκινήθηκαν και ότι υπήρχαν άνθρωποι που τις σχεδίασαν και τις συντόνισαν, κάνοντας λόγο για μια ενορχηστρωμένη απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας