Ο αυτοανακηρυχθείς «βασιλιάς» μιας κοινότητας αυτοχθόνων της Νότιας Αφρικής, ο οποίος είχε συλληφθεί χθες με την κατηγορία ότι καλλιεργούσε κάνναβη στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, στην Πρετόρια, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, αφού το δικαστήριο του έδωσε μόνο μια αυστηρή προειδοποίηση.

Αμέσως μόλις βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο «βασιλιάς των Χόισαν», ξιπόλητος και φορώντας μόνο ένα κάλυμμα στα γεννητικά όργανα, άναψε ένα τσιγαριλίκι.

Δενδρύλλια στο προεδρικό μέγαρο

Χθες Τετάρτη, περισσότεροι από 20 αστυνομικοί έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο για να ξεριζώσουν τα δενδρύλλια που καλλιεργούν στον κήπο μέλη της κοινότητας αυτής. Εδώ και περίπου τρία χρόνια, λίγα μέλη της φυλής έχουν κατασκηνώσει στην πρασιά ζητώντας να αναγνωριστούν επισήμως η γλώσσα τους και τα εδάφη τους.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα για «εμπόριο ντράγκα (σ.σ. η τοπική ονομασία της κάνναβης) και παράνομη φύτευση και καλλιέργεια». Η χρήση και η κατοχή μικροποσότητας κάνναβης είναι «ανεκτές» στη Νότια Αφρική από το 2018. Όμως η χρήση σε δημόσιους χώρους και το εμπόριο τιμωρούνται από τον νόμο.

Περιστοιχιζόμενος από εκπροσώπους της φυλής του, ο «βασιλιάς των Χόισαν» κατήγγειλε τη σύλληψή του: «Είναι ένα χαστούκι για το πρώτο έθνος της Νότιας Αφρικής. Εμείς είπαμε ότι θα σεβαστούμε τους νόμους τους και οι νόμοι τους μας έβαλαν στη φυλακή επειδή καπνίζαμε ντάγκα» είπε, καλώντας την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να ξεκινήσει συνομιλίες με τη φυλή.

Οι Χόισαν, γνωστοί και με την ονομασία Βουσμάνοι, αποκαλούνταν Οτεντότοι από τους πρώτους Ολλανδούς αποίκους που έφτασαν στη Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα, ένα όνομα που παρέπεμπε στην κροταλιστική γλώσσα τους.