Μέσω συμψηφισμών που προβλέπονται στο πλαίσιο των επιστροφών που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (clawback) αλλά και εξοφλήσεων που πιθανότατα θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Υγείας αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων μπορούν να υποχωρήσουν κατά 70% ή και παραπάνω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τον Αυγούστου 2024, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ διαμορφώθηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή αύξηση (από 1,18 δισ. ευρώ) σε σχέση με τον Ιούλιο. Να αναφέρουμε εδώ ότι συνολικά τα ληξιπρόθεσμα της Υγείας φτάνουν στα 1.442 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα χρέη 242 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους πριν λίγες μέρες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ραγδαία αποκλιμάκωση στα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων.
Μάλιστα ανέφερε πως τα χρέη του 1,2 δισ. ευρώ μπορούν να μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσω των συμψηφισμών που θα γίνουν μετά την έκδοση των σημειωμάτων για τις επιστροφές και τις εκπτώσεις που θα καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (rebate και clawback), ενώ αναμένεται να υπάρχει και η δυνατότητα να εξοφληθούν και περίπου άλλα 400 εκατ. ευρώ (θα αφορούν κυρίως προμηθευτές ιατροτεχνολογικών υλικών). Άρα το υπολειπόμενο ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα περίπου 300 εκατ. ευρώ το τέλος του 2024.
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο κ. Θεμιστοκλέους πριν λίγες εβδομάδες είχε αναφέρει: «Τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει την παραγωγή ληξιπροθέσμων, πέρα από αυτά τα οποία μας έχουν μείνει από το παρελθόν. Παρά την μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα, αναμένουμε να επακολουθήσει πτωτική πορεία έτσι ώστε να κλείσουμε σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία ιστορικά στο τέλος της χρονιάς. Και αυτό γιατί έχει υπάρξει μία αλλαγή που αφορά το clawback το οποίο αποτελούσε το βασικό ρόλο στην καθυστέρηση των νοσοκομείων και στις πληρωμές καθώς ήταν πολύ περίπλοκος ο τρόπος υπολογισμού και ήμασταν πίσω στον υπολογισμό κατά 12 με 18 μήνες. Αυτά μεταφραζόταν σε ληξιπρόθεσμα και καταγράφονταν. Με το καινούργιο σύστημα το οποίο βρίσκεται κι αυτό σε λειτουργία από την ΕΚΑΠΥ, γίνεται αυτόματος υπολογισμός κι έτσι θα υπάρχει ένας πολύ μεγάλο συμψηφισμός, ο οποίος μαζί με την έξτρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων, υπολογίζουμε να κλείσουμε σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία στο τέλος χρονιάς».
Τα σημειώματα του clawback
Όπως αναφέραμε σημαντική παράμετρος για την αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελούν τα σημειώματα για το clawback προς τις φαρμακευτικές που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες την εβδομάδα που διανύουμε θα αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια για το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα οποία έχουν καθυστερήσει δραματικά.
Για να προχωρήσει η διαδικασία, η ΕΚΑΠΥ ανέμενε σε πρώτη φάση την εφαρμοστική απόφαση για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία, η οποία αν και υπεγράφη στις 4 Σεπτεμβρίου, τελικά δημοσιεύτηκε ένα μήνα μετά (Παρασκευή 4 Οκτωβρίου).
Με βάση λοιπόν την Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, «Το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (για το 2023), πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε 537 εκατ. ευρώ, από τα οποία 520 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 17 εκατ. ευρώ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου».
Να σημειώσουμε ότι το clawback που θα προκύψει και θα είναι για το σύνολο του 2023 αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, πριν κατανεμηθεί προς τις φαρμακευτικές, θα μειωθεί και κατά 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη συμμετοχή του Κράτους στη μείωση του clawback με βάση τη ρήτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πάντως όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, ο υπολογισμός του clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα για το 2023 βασίζεται σε εκτιμήσεις καθώς ακόμη η ΕΚΑΠΥ δεν έχει ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των στοιχείων από τις φαρμακευτικές ώστε να έχει απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα για τις πωλήσεις και τη σχετική υπέρβαση. Όποιες αποκλίσεις υπάρχουν αλλά και η διαφοροποίηση για την κατανομή προς τις εταιρείες όπως θα διαφοροποιηθεί από τις νέες διατάξεις που θα ψηφιστούν μέσα στο μήνα, θα περιλαμβάνονται στα σημειώματα για το clawback του δευτέρου εξαμήνου του 2023 που αναμένονται το αργότερο το Νοέμβριο.
Διαβάστε ακόμη:
- Τα λογιστικά υπερκέρδη των παικτών Χρηματιστηρίου και real estate και η σκληρή αλήθεια
- Aγορά πολυτελούς οικίας στο Π. Ψυχικό αντί του ποσού των 7 εκατ. ευρώ από επώνυμο ζεύγος
- Το καρουσέλ των εικονικών τιμολογίων, ο δήθεν εγκέφαλος και η πραγματικότητα
- Με collateral τις συμβάσεις με το Δημόσιο, το δάνειο της Optima στην Bright για την εξαγορά της «Διαδικασία»!