Πρόστιμο ύψους 1.100 δολαρίων επέβαλλε η Νορβηγία σε τουρίστα που πλησίασε θαλάσσιο ίππο στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

Ο άντρας που επισκέπτεται το νορβηγικό αρκτικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ εθεάθη από άλλους επισκέπτες να πλησιάζει πολύ το ζώο. Κάποιοι από αυτούς, ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές, όταν τον είδαν να περπατάει πάνω στον πάγο για να πλησιάσει το ζώο.

Η νομοθεσία που προστατεύει την άγρια ζωή στη Νορβηγία και ειδικά στο Σβάλμπαρντ είναι πολύ αυστηρή. Το περιστατικό συνέβη κοντά στο Λόνγκγιαρμπιεν, τον βορειότερο οικισμό του κόσμου. Ο περιβαλλοντικός νόμος του Σβάλμπαρντ ορίζει ότι όλη η κυκλοφορία επισκεπτών στο αρχιπέλαγος πρέπει να πραγματοποιείται με τρόπο που να μην οδηγεί σε άσκοπη ενόχληση της τοπικής άγριας ζωής – που εκτός από θαλάσσιους ίππους, περιλαμβάνει πολικές αρκούδες, φώκιες, φάλαινες, τάρανδους και αρκτικές αλεπούδες.

Οι αρχές ενθαρρύνουν τους πάντες να κρατούν επαρκείς αποστάσεις από τους θαλάσσιους ίππους για να μην ενοχλούνται τα ζώα και να μην κινδυνεύουν οι επισκέπτες. Το περιστατικό συνέβη «πολύ κοντά στο Λόνγκγιαρμπιεν, στο βάθος του φιόρδ», σύμφωνα με τις αρχές, ενώ ο τουρίστας, ο οποίος είναι Πολωνός πολίτης και είχε φτάσει στην περιοχή την ίδια μέρα, μεταφέρθηκε στο γραφείο του κυβερνήτη και πλήρωσε το πρόστιμο.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι δημοφιλείς εποχές για τους τουρίστες στο Σβάλμπαρντ, με μεγάλους αριθμούς να επισκέπτονται το σχεδόν ανέγγιχτο αρχιπέλαγος στην Αρκτική, καθώς ο ήλιος δεν δύει τη νύχτα κατά τη διάρκεια του φαινομένου που είναι γνωστό ως «ήλιος του μεσονυκτίου». Οι θαλάσσιοι ίπποι στο Σβάλμπαρντ προστατεύονται από το 1952 όταν έγινε σαφές ότι μόνο μερικές εκατοντάδες είχαν απομείνει, μετά από περισσότερους από τρεις αιώνες βαριάς εμπορικής εκμετάλλευσης. Ο πληθυσμός των θαλάσσιων ίππων αυξάνεται από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα, αλλά το είδος παραμένει στη Νορβηγική Εθνική Κόκκινη Λίστα με τα προστατευόμενα είδη.

Λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο του τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερη νομοθεσία, που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος και περιλαμβάνει απαγόρευση πρόσβασης σε απόσταση 150 μέτρων από έναν θαλάσσιο ίππο. Επίσης, θα περιλαμβάνει ανώτατο όριο για τα κρουαζιερόπλοια και τις καθορισμένες τοποθεσίες προσγείωσης.

Διαβάστε ακόμη: