Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

Nord Stream 1: Ήταν κλειστός και τον Ιούλιο για επισκευές

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα ο Nord Stream 1 είχε διακόψει ξανά τη λειτουργία του λόγω επισκευών και η Ρωσία άνοιξε στις 21 Ιουλίου τις κάνουλες του Nord Stream 1 «με το σταγονόμετρο».

Ο αγωγός είχε παραμείνει κλειστός για 10 ημέρες για «προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης», όπως είχε ανακοινώσει ο διαχειριστής.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλλερ, είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες. Είχε πει, ωστόσο, ότι δεν συνηθίζεται να αλλάζει η ροή μέσα στην ίδια ημέρα.

Πριν τις εργασίες συντήρησης, όπως ανέφερε η Die Welt, ο αγωγός παρείχε περίπου την ίδια ποσότητα (στο 40% της χωρητικότητάς του).

Nord Stream 1: Η Ευρώπη αγωνιά για τις κινήσεις Πούτιν

Η Ευρώπη ανέμενε με αγωνία την επιστροφή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα θα αποφασίσει να κρατήσει σχεδόν σχεδόν κλειστές τις στρόφιγγες, προκαλώντας πιθανώς ενεργειακή κρίση. Η Γερμανία είχε κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο».

«Η Μόσχα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις σιτηρών και ενέργειας ως όπλο. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει δώσει μια «γεύση» για το πού θα μπορούσαν να οδηγηθούν τα πράγματα.

Λόγω της «αργής προόδου στη συντήρηση», ο όγκος παράδοσης θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω».