Η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης νέας ταινίας Τζέιμς Μπόντ, «No Time To Die», μιας πρεμιέρας που αναβλήθηκε πολλές φορές εξαιτίας της πανδημίας, είναι πια πολύ κοντά.

Το τρέιλερ της ταινίας που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη μετα-πανδημική εποχή είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Η ταινία, η τελευταία στην οποία τον Τζειμς Μποντ ενσαρκώνει ο Ντάνιελ Κρεγκ, έχει καταιγιστική δράση αλλά ταυτόχρονα διατηρεί τον «σκοτεινό» χαρακτήρα που θέλησε να δώσει ο Κρεγκ στον πράκτορα 007. Όμως, εκτός από το καθαρά κινηματογραφικό κομμάτι της, λειτουργεί και ως τρόπος να δούμε επί της μεγάλης οθόνης μερικά από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη.

Είναι βέβαιο ότι το “No Time To Die” θα γοητεύσει όχι μόνο τους σινεφίλ αλλά και θα «τσιγκλήσει» κι όσους αγαπούν τα ταξίδια. Στη νέα του περιπέτεια, ο Τζέιμς Μποντ βρέθηκε στη Τζαμάϊκα, τη Νορβηγία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τουλάχιστον γι’ αυτά είμαστε σίγουροι από το τρέιλερ.

Δείτε το τρέιλερ του «No Time To Die», εδώ:

Τζαμάικα

Το λανσάρισμα της ταινίας, της 25ης της σειράς, το 2019, έγινε στο σπίτι του δημιουργού του Τζέιμς Μποντ, του Ίαν Φλέμινγκ, στη Τζαμάικα. Ένα σπίτι με την ονομασία “Golden Eye”. Η παραγωγός της ταινίας Μπάρμπαρα Μπρόκολι χαρακτήρισε την Τζαμάικα «πνευματική πατρίδα του Μποντ».

Επίσης, αποκάλυψε ότι στο No Time To Die, o πράκτορας 007 ζει στο νησί στην αρχή της εξέλιξης της πλοκής. Το τρέιλερ δείχνει τον Μποντ σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Πορτ Αντόνιο. Εκεί ζει έχοντας συνταξιοδοτηθεί και χωρίς να ειναι πια «στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας». Γυρίσματα έγιναν ακόμα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίνγκστον.

Το νησί είναι άλλωστε γνώριμο για τους φανς των ταινιών της σειράς. Εκεί γυρίστηκε η περίφημη σκηνή με τον Σον Κόνερι να βλέπει την Ούρσουλα Άντρες να βγαίνει από τη θάλασσα στην πρώτη ταινία Τζειμς Μποντ, την Επιχείρηση Dr No, το 1962.

×

Αλλά κι όταν τον θρυλικό πράκτορα ενσάρκωσε ο Ρότζερ Μουρ και πάλι η Τζαμάικα ήταν τόπος γυρισμάτων. Στην ταινία «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν» το 1973, μεγάλο μέρος των γυρισμάτων έγινε στην Τζαμάικα (η οποία παρουσιάζεται ως το fiction νησί San Monique). Εκεί γυρίστηκε και η πιο διάσημη σκηνή της ταινίας, όπου ο Μποντ πηδάει πάνω σε κροκόδειλους.

Το σημείο όπου γυρίστηκε είναι σήμερα δημοφιλής προορισμός για «σαφάρι στον βάλτο».

Στο τρέιλερ, είδαμε ήδη κάποιες στιγμές Νορβηγίας με έναν από τους «κακούς» της ταινίας, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ράμι Μάλεκ, να κυνηγάει ένα κορίτσι σε μία παγωμένη λίμνη. Aυτη η λίμνη λέγεται Λάνγκβαν κι είναι ένας δημοφιλής προορισμός αναψυχής βόρεια του Όσλο.

Στη χώρα γυρίστηκε επίσης και μια σκηνή καταδίωξης στον διάσημο Δρόμο του Ατλαντικού Ωκεανού, ο οποίος ενώνει -με αψιδωτές γέφυρες- διάφορα νησάκια στη δυτική πλευρά της χώρας. Εδώ η Αστον Μάρτιν του Τζέιμς Μποντ καταδιώκεται από Rover και εμείς βλέπουμε τον εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο που χρησιμοποιείται συχνά για δοκιμές αυτοκινήτων και κινηματογραφήσεις. Γυρίσματα έχουν γίνει και στα μικροσκοπικά νησιά Φερόε, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά από τη Νορβηγία. Είναι η πρώτη φορά που ταινία της σειράς γυρίζεται επί σκανδιναβικού εδάφους. Όχι όμως η πρώτη σε χιονισμένο περιβάλλον. Από την «Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότης» το 1969 μέχρι το “Spectre” το 2015 οι σκηνές δράσεις στο χιόνι είναι κάτι γνώριμο.

Το τρέιλερ του No Time To Die έχει Ιταλία. Μια μεγάλη δόση Ιταλίας. Στην πρώτη σκηνή, βλέπουμε την πόλη Ματέρα, στη νότια Ιταλία, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον σκηνοθέτη της ταινίας Κάρι Φουκουνάγκα «μια μικρή πόλη στην κορυφή ενός λόφου». Μπορεί η Mατέρα να είναι μικρή αλλά είναι σύνηθες σκηνικό για κινηματογραφικά γυρίσματα. Τα πανάρχαια κτίρια της, οι κατοικίες-σπηλιές που υπάρχουν εκεί από την παλαιολιθική εποχή, την κάνουν ιδανική για ταινία με θέμα την αρχαιότητα και για βιβλικά έπη. Εδώ γύρισε ο Μελ Γκίμπσον «Τα πάθη του Χριστού» το 2004, ενώ η πόλη κινηματογραφήθηκε και στην Wonder Woman, το 2017 ως η μυθική πρωτεύουσα των Αμαζόνων, η Θεμίσκυρα.

Βορειότερα της Ματέρα, γυρίστηκε άλλη μια εντυπωσιακή σκηνή του τρέιλερ. Ο Τζέιμς Μποντ πηδάει από μία γέφυρα. Πρόκειται για γέφυρα που χτίστηκε τον 17ο αιώνα στην πόλη Γκραβίνα κι αργότερα μετατράπηκε σε υδραγωγείο.

Σκηνές για το «No Time To Die» έχουν γυριστεί και στην πόλη Σάπρι. Η επιλογή της Ιταλίας δεν προκαλεί έκπληξη, είναι από τις καθιερωμένες χώρες γυρισμάτων την τελευταία περίοδο της σειράς. Στο Casino Royal το 2006 ο Μποντ βρέθηκε στις όχθες της λίμνης Κόμο και τα κανάλια της Βενετίας.

Στο -μάλλον γενικά βαρετό- Quantum of Solace το 2008, η πιο αξιομνημόνευτη σκηνή της ταινίας εξελίσσεται στη Σιένα γύρω από την πλατεία Piazza del Campo με φόντο τις διάσημες μεσαιωνικές ιπποδρομίες Πάλιο που γίνονται εκεί κάθε καλοκαίρι.

Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιες ακόμα χώρες θα επισκεφθεί ο Τζειμς Μποντ σε αυτή την ταινία, μπορούμε να είμαστε αρκετά βέβαιοι πως θα υπάρχει και γεύση Βρετανίας σύμφωνα με το Condé Nast Traveller. Στις πρώτες ταινίες, οι «βρετανικές» σκηνές ήταν όλες γυρισμένες σε ανώνυμα στούντιο. Από τα μέσα της δεκαετίας και μετά, αναγνωρίσιμοι τόποι της χώρας, κυρίως στο Λονδίνο, χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά. Στο No Time Το Die υπάρχουν σκηνές σε κυβερνητικά κτίρια του Λονδίνου αλλά και μία μυστική συνάντηση του Μποντ με τον «Μ» (τον ενσαρκώνει ο Ρέιφ Φάινς) η οποία γίνεται στη σκιά της γέφυρας Χάμερσμιθ.

To Νo Time To Die κάνει πρεμιέρα στα σινεμά στις 30 Σεπτεμβρίου.