Προς εγκατάλειψη οδεύει το σχέδιο της Nissan Motor για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων αξίας 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο νοτιοδυτικό νησί Kyushu της Ιαπωνίας, σηματοδοτώντας την τελευταία αλλαγή στα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας που είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα.
Η εταιρεία ετοιμάζεται επίσης να προσφέρει πρόωρη συνταξιοδότηση σε αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους στην Ιαπωνία, ανέφερε αργότερα την Παρασκευή η εφημερίδα Nikkei, μια κίνηση που θα σηματοδοτούσε την πρώτη τέτοια μείωση προσωπικού στην Ιαπωνία εδώ και 18 χρόνια.
Η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο το σχέδιο για ένα εργοστάσιο μπαταριών λιθίου-σιδήρου (LFP) στην πόλη Kitakyushu, το οποίο επρόκειτο να δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας με επένδυση 153,3 δισεκατομμυρίων γεν (1,05 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Η Nissan λαμβάνει άμεσα μέτρα ανάκαμψης και διερευνά όλες τις επιλογές για να ανακτήσει την απόδοσή της», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση, υποδηλώνοντας την πρόθεση της Nissan να περιορίσει τις φιλοδοξίες της στην εγχώρια αγορά.
«Μετά από προσεκτική εξέταση της αποδοτικότητας των επενδύσεων, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μπαταριών LFP στην πόλη Kitakyushu, στην επαρχία Fukuoka».
Περικοπές θέσεων στη Νissan
Σχετικά με τις περικοπές θέσεων εργασίας, η Nikkei ανέφερε ότι η Nissan θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης αυτό το οικονομικό έτος, στοχεύοντας σε αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους σε εγχώριες διοικητικές διευθύνσεις.
Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη δηλώσει ότι θα περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας και θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγική της ικανότητα κατά 20% στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσής της. Η τελευταία φορά που ανακοίνωσε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης στην Ιαπωνία ήταν το 2007, όταν κατάργησε 1.500 θέσεις εργασίας, καθώς στόχευε να ανταποκριθεί στη χαμηλότερη παραγωγή σε μια συρρικνούμενη εγχώρια αγορά.
Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, Ivan Espinosa, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του από τον Makoto Uchida τον περασμένο μήνα, αναδιαρθρώνει επί του παρόντος τις δραστηριότητες της Nissan. Η εταιρεία απολύει υπαλλήλους, μειώνει την παραγωγική ικανότητα και κλείνει εργοστάσια.
Για το εργοστάσιο μπαταριών, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε διαθέσει επιδότηση έως και 55,7 δισεκατομμύρια γιεν. Το εργοστάσιο επρόκειτο να ξεκινήσει την προμήθεια τον Ιούλιο του 2028 ή αργότερα και να έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 5 γιγαβατωρών, σύμφωνα με υλικό που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.
Η Nissan δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ρεκόρ καθαρής ζημίας 700 δισεκατομμυρίων γιεν στα 750 δισεκατομμύρια γιεν (4,80 δισεκατομμύρια – 5,14 δισεκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο λόγω χρεώσεων απομείωσης.
Η εταιρεία πρόκειται να παράσχει τις προβλέψεις της για το τρέχον οικονομικό έτος και να ενημερώσει για τις δράσεις ανάκαμψής της όταν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πλήρους έτους την Τρίτη.
Διαβάστε ακόμη:
- Alpha Bank: Στα 239,3 εκατ. τα κέρδη το α’ τρίμηνο – Διανομή μερίσματος 111 εκατ. ευρώ
- Ρόμπερτ Πρέβοστ: Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ’, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ
- H μπαρούφα Κυρανάκη με τα ταξί έφερε αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς
- BP – Shell: Το megadeal που ανατρέπει τις ισορροπίες της ενέργειας στην Ευρώπη