«Το Πρόγραμμα Δίκαιας Μετάβασης –ύψους περίπου 1.63 δισ. ευρώ– προχωρά απρόσκοπτα μέχρι τώρα», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης σε σημερινή (26/01) ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΔΑΜ στην Δυτική Μακεδονία.

«Το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης –ύψους περίπου 1.63 δισ. ευρώ– προχωρά μέχρι σήμερα απρόσκοπτα και ο σχεδιασμός του, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Ήταν το πρώτο που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούνιο του 2022. Μόλις τέσσερις μήνες μετά την έγκριση, ενεργοποιήθηκαν οι πόροι και προβλέφθηκαν ένδεκα δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 161.5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, έξι μήνες αργότερα, έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες οκτώ προσκλήσεις, ενώ, προσεχώς αναμένεται να εκδοθούν άλλες τρεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία θερμοκοιτίδων και εκκολαπτηρίων, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, την τεχνική βοήθεια σε όσους φορείς την χρειάζονται, την δημιουργία προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση ανέργων της περιοχής κ.ά.

Οι επόμενες σημαντικές δράσεις που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αφορούν τον Κόμβο Υδρογόνου (Η2), το Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και την ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του ειδικού Καθεστώτος ΔΑΜ στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Πέρα από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Προγράμματος ΔΑΜ, η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας επεκτείνεται και στο Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης που τρέχει μέσω του Πράσινου Ταμείου αλλά και την ενεργοποίηση του πρώτου επενδυτικού σχεδίου της χώρας μας, στο πλαίσιο του Πυλώνα 3 του Μηχανισμού Δίκαιας Μετάβασης, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προχωρά σε πολλές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να βαδίσει προς ένα “πράσινο”, καθαρό και βιώσιμο μέλλον».

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης· ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος· ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουσεν· ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης· φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη: