Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ, που αποτελεί πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian. 

Ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η περιοχή αυτή να μετατραπεί σε βάση τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την Βόρεια Αφρική, αλλά και την Ευρώπη.

Παράλληλα, όπως τόνισε, η εν λόγω περιοχή, μπορεί να αποτελέσει και προέλευση ροών μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δοκιμάζοντας περαιτέρω τις αντοχές των χωρών της πρώτης γραμμής.

Ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση Πρεσβείας στο Ντακάρ, στα εγκαίνια της οποίας παρέστη, μαζί με την ομόλογο του της Σενεγάλης Aïssata Tall Sall πριν από λίγες εβδομάδες. 

Τόνισε ότι ο Πρέσβης στο Ντακάρ έχει οριστεί επίσης Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για το Σαχέλ και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει σε συντονιστικές συναντήσεις.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαλί (EUTM Mali).

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη για «Αφρικανικές λύσεις σε Αφρικανικά προβλήματα» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την υποστήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλει η Αφρικανική Ένωση. 

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης ασκεί εδώ και λίγες εβδομάδες η Σενεγάλη.